Oglas
· · Komentari: 0
pravopis

KAKO SE PIŠE: "Orlovi", "orlovi" ili Orlovi? Greška koja se ovih dana često javlja

S obzirom na to da je u toku Svetsko prvenstvo u fudbalu i Srbija čeka nastup svoje reprezentacije, često pišemo reč koja simboliše naše fudbalere

1669299558_316687672_3495604800762916_9189877695528845620_n.jpg
Foto: M. Vukadinović, FSS, Instagram/ urošračić
Oglas

Dolazi do nedoumica pri pisanju, pa se pitamo da li da napišemo: Orlovi, "orlovi" ili pak "Orlovi". Dakle, imamo čak tri moguća načina.

Tačan je samo jedan primer: "orlovi". Ako na ovaj način napišete, malim slovom "o" i u okviru navodnika, nećete da pogrešite.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: "U KATARU" ili "U KATRU"? Mnogi greše

Objašnjenje

Pravopisna norma nalaže da se figurativno ime piše pod navodnicima, a pisanje velikog slova je suvišno, odnosno pogrešno.

Znači treba pisati „orlovi“, kao i „romantičari“ sa Karaburme (OFK Beograd).

Primer:

Večeras navijamo za "orlove".

U prvom kolu "orlove" čeka Brazil.

Kako bismo napravili paralelu, navešćemo slučaj u kome ćete "orlove" da napišete velikim slovom. Ukoliko je reč o nazivu grupe, zvaničnom nazivu tima ili znači vlastito ima u nekom drugom kontekstu od navedenog, jedino ispravno je veliko slovo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas