· · Komentari: 0

Koliko često treba prati KAPUTE i KOŽNE JAKNE? Odgovor bi mnoge mogao da iznenadi

Jakne i kaputi su možda najkomplikovaniji deo odeće kada je pranje u pitanju

1674578040_shutterstock_769354417.jpg
Foto: Shutterstock

Jaknu ne morate da perete ni približno onoliko često koliko mislite. Preterano pranje jakni  zapravo može učiniti više štete nego koristi. Oštro centrifugiranje mašine za pranje veša i hemijskih deterdženata za veš mogu da istroše tkanine i učine ih grubljim. Ovo, naravno, ne znači da nikada ne treba da perete kapute i jakne, posebno u hladnijim mesecima, ali koliko često zaista treba da perete jakne?

Koliko često treba da se pere kapute od vune?

Vuna je delikatan materijal za koji se smatra da je prilično težak za negu, tako da ga, naravno, ne treba prati toliko često kao izdržljiviji materijal. Ako često nosite vunu tokom dužeg vremenskog perioda, morate da je perete malo češće da bi stvari bile udobne. Najbolje je oprati ih na početku zime i ponovo pred kraj. Ovo će pomoći da kaput bude u dobroj formi i za sledeću godinu.

Pranje kožnih jakni i jakni od antilopa

Koža i antilop su izdržljivi materijali koji zahtevaju posebnu negu tokom pranja kako bi zadržali svoj izgled. Koža ne zahteva samo čišćenje, već i kondicioniranje. Učestalost pranja zavisi od toga koliko često nosite kožnu jaknu. Ako želite da vaša koža izgleda jednako sjajno kao što je izgledala kada ste je prvi put poneli, trebalo bi da jaknu profesionalno očistite otprilike jednom godišnje, prenosi The List. Kožne jakne nikako ne treba prati u mašinu za pranje veša, jer će deterdženti i centrifuga skinuti prirodna ulja, isušiti je, a potencijalno čak i izazvati pucanje.

Antilop zahteva sličan pristup kada je u pitanju pranje. Jakne od antilopa perite najmanje jednom godišnje, u zavisnosti od upotrebe. Kao i koža, antilop nikada ne bi trebalo da ide u mašinu za pranje veša. Hemijsko čišćenje je najbolja opcija za održavanje ovake vrste jakne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.