Oglas
· · Komentari: 0

KOMPLIMENTI KOJI MOGU DA POVREDE: Iako ih govorite iz najbolje namere, oni neće biti tako shvaćeni

Četiri rečenice koje ne treba da izgovarate dragim ljudima

1683298726_recenice.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Komplimenti su divni gestovi ljubaznosti i sa rečim apohvale zaista možete nekome da poboljšate dan i učinite da se oseća dobro. Međutim, važno je da i u komplimentima imamo meru, jer ako se ne izgovore na dobar način, i oni mogu povrediti osobu.

Koja 4 komplimenata treba da izbegavate da dajete drugim ljudima:

1. "Koliko ste smršala"

Pevačica Adel je nedavno prokomentarisala kakve je izjave dobijala nakon što je skinula višak kilograma. "Izgledaš divno, toliko si smršala."; "Uvek si imala lepe crte lica, a sada izgledaš odlično" - samo su neke od pohvala koje je pevačica dobijala sa svih strana. Međutim, ove reči podstiču osobu da se zapita da li je ona ranije izgledala tako loše, da li su komplimenti koje je pre dobijala bili laž, kao i da li ona sada u njihovim očima više vredi samo što se na vagi prikazuje manja cifra?

Ne znamo šta se događa iza zatvorenih vrata i zbog toga nije u redu da komentarišemo težinu osobe - bilo da se ugojila ili je smršala. Nemamo načina da pretpostavimo zašto postoji problem sa težinom, sa čime se osoba suočava kada je u pitanju zdravlje (fizičko ili emocionalno) i ne znamo kakav uticaj reči imaju na osobu koja je predmet našeg subjektivnog ispitivanja.

2. "Izgledaš tako dobro za svoje godine"

Kompliment koji je uslovljen na vreme. Kao da imate rok trajanja na čelu, iako iz dobre namere, ovaj kompliment ograničava lepotu godinama. Ako želite da druga osoba dobije iskrenu zahvalnost od vas, jednostavno joj recite da "izgleda dobro".

3. "Izgledaš bolje nego..."

Svaki kompliment koji počinje poređenjem je uzaludan. Bilo da poredite osobu sa sobom od ranije ili da je poredite sa drugom osobom. Ukoliko u komplimentu spominjete drugu osobu, ostaje utisak da li treba da se trudimo i takmičimo sa drugima kako bismo bili prihvaćeni. U ovome se može primetiti i jedna od najtoksičnijih emocija - zavist.

4. "Imaš tako lep osmeh, koristi ga češće"

Svako ima loše dane i niko ne treba sebe da prisiljava da se smeje kada se tako ne oseća. Ako ne znate šta da kažete kada je nekome teško, pitajte da li je u redu ili šta možete učiniti da pomognete.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas