Oglas
· · Komentari: 0

Mladenci - praznik ljubavi, kolačića i poklona: Proslavljaju ga parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci

Svaki kraj ima svoje običaje, ali nisu svi vezani za brak

1679325240_shutterstock_1029439009-mladenci-naslov.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Dana i Zoran Mladenović venčali su se u maju prošle godine,  i u krugu porodice u Novom Sadu slave praznik tek venčanih parova.

„U Vojvodini se Mladenci uglavnom ne slave, ali mi obeležavamo, jer mi je lep taj naš praznik i običaji", kaže Dana.

Mladenci se obeležavaju 22. marta, a njih proslavljaju parovi koji su se venčali u prethodnih 12 meseci.

Tog dana im u goste dolazi najuža porodica i prijatelji, sa darovima koji bi trebalo da pomognu mladim parovima da se „skuće". Dana priprema kolače - mladenčiće, što je jedan od običaja kojim se ovaj praznik obeležava.

„Nikog nismo zvali, valjda se ne zove. Dolaze nam roditelji i kumovi, a ostali ko god došao - dobrodošao", poručuju Mladenovići, koji ovih dana očekuju i bebu.

Svaki kraj ima svoje običaje

Etnolog Dragomir Antonić, za BBC na srpskom, objašnjava da postoji mnoštvo običaja koji se vezuju za Mladence. Posećivanje mladenaca, uz obavezno nošenje poklona, ubraja se u novije običaje - najpre je održavan u gradu, a kasnije ga je prihvatilo i selo.

„Uz pravilo reciprociteta - oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih - materijalni pokloni su potpuno zamenili lepše strane običaja", napominje Antonić.

Da u tome ima istine, pokazuje i podatak da veliki trgovinski lanci, koji na području Srbije prodaju belu tehniku i male kućne aparate, nude akcijske ponude baš za Mladence, koja uključuje i mobilne telefone.

Foto: Profimedia

Mladencima se na ovaj dan obično nose skromniji pokloni nego za svadbu. Obično se za Mladence poklanja sitno pokućstvo - poput tanjira, vaza, posuđa, ili sitnih kućnih aparata - ili ukrasi za dom.

Ipak, ne primaju svi parovi na ovaj dan goste. Antonić kaže, da je po selima u južnoj Srbiji, običaj da mlade neveste, bez muža, na Mladence odlaze kod roditelja.

„Kažu da mlada tad 'begava', jer je Mladenci ne smeju zateći u kući u koju se udala", opisuje Antonić.

U većini mesta ipak peku se mladenčići - četrdeset kolačića, koje mlade mese rano ujutro kako bi im bračni život bio sladak. Mogu da budu okrugli, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce ili pileta.

„Peku ih, premazuju medom, nutkaju decu i sve koji pre podne dolaze u kuću", kaže Antonić.

Nemaju svi običaji veze sa brakom. Postoji i verovanje da vreme na Mladence, ukazuje na to kakvo će biti proleće.

Ovenčani vernošću

Srpska pravoslavna crkva Mladence slavi kao dan Svetih četrdeset mučenika sevastiskih - rimskih vojnika koji su ubijeni 320. godine zbog odbijanja da gone hrišćane. Praznik je i dobio ime Mladenci po mladićima koji su ubijeni.

Ovaj praznik vezuje se za bračne parove i zbog toga se prave venčići koji imaju trostruku religioznu simboliku.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas