· · Komentari: 0

Napravite prirodne boje za USKRŠNJA JAJA: Pripremite ove namirnice i biljke

Uskrs se bliži

1680265054_shutterstock_535405663.jpg
Foto: Shutterstock

Kod pravoslavnih hrišćana jaja se po tradiciji farbaju na Veliki petak. Ali ne moraju uvek biti industrijske boje, koristiti se mogu i brojne prirodne materije.

Određene vrste povrća, voćnih bobica i začina daju čitavu paletu divnih boja i različitih tonova. U tom slučaju vodi za kuvanje treba dodati određene delova biljaka, bobice ili sokove. Evo nekoliko primera:

  • ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže
  • NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka
  • CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice, čaj od šipka
  • SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj
  • PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa
  • ZELENA – listovi spanaća, kopriva, zeleni čaj, listovi nane
  • BORDO – sušeni cvetovi kantariona

Pripremanje tečnosti za kuvanje:

Usitnjene delove biljki, kore i bobice voća potopiti u vodu za kuvanje, pustiti da odstoje jedno vreme, zatim sve to dobro prokuvati, a onda procediti kroz gazu, sito ili filter za kafu. U tako pripremljenoj tečnosti se kuvaju jaja.

Prilikom izbora jaja vodite računa o kvalitetu. Najbolje je da koristite jaja iz organske proizvodnje. Prepoznaćete ih tako što ćete voditi računa da na kodu na pakovanju prva cifra bude nula.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.