Oglas
· · Komentari: 0

Navike koje svi praktikujemo, a koje su OPASNE PO ZDRAVLJE: Buđenje uz alarm i uklanjanje zanoktica samo su neke od njih

Stručnjaci su izdvojili navike koje skoro svaki čovek praktikuje, a nisu nimalo zdrave

1655910877_pexels-sam-lion-6001459.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Život svakog čoveka podeljen je na niz navika koje svakodnevno upražnjava i to nije ništa čudno. Mnoge stvari radimo automatski i rutinski, nesvesni da možemo naše zdravlje i te kako da ugrozimo. 

1. Buđenje uz alarm

Sigurno ste se zapitali kako buđenje uz zvuk alarma može biti štetno po zdravlje? Ova jutarnja navika da se budimo uz zvuk koji dopire uglavnom sa naši telefona nije nimalo naivna. Naime, stručnjaci ističu da ti zvukovi mogu povećati nivo krvnog pritiska i stresa jer dovode do naglog rasta adrenalina. Mišljenje naučnika jeste da pokušate da ustalite navike u spavanju, tako što ćete svakog jutra ustajati u isto vreme. Nakon nekog vremena alarm vam i neće biti potreban.

Pročitajte još: Devojka odrasla u siromaštvu sa 19 godina postala MILIONERKA: "Iznenadila sam roditelje kućom iz snova" (FOTO)

2. Preterivanje u čišćenju

Urednost i higijena svakako su poželjne i potrebne. Ali, preterano čišćenje i može biti kontraproduktivno. Neka istraživanja su pokazala da su ona deca koja su tokom odrastanja bila izložena bakterijama i manjim nečistoćama, razvila jači imuni sistem. Deca odgajana u ekstremno gistim uslovima bila su više sklona problemima poput astme ili alergija.

3. Potpuno uklanjanje zanoktica

Kada zanoktice potpuno uklonimo, pravimo veliku grešku. One štite nokte od bakterija, pa čestim i potpunim uklanjanjem samo povećavamo rizik od infekcija, oštećenja i suve kože. Ne morate čupati zanoktice iz korena ili ih prečesto skidati.

Pročitajte još: Zbog čega su KESICE ČIPSA uvek POLUPRAZNE: Nije prevara, već postoje dva razloga za to

4. Uklanjanje dlačica iz nosa

Dlačice u nosu imaju višenamensku ulogu - one sprečavaju alergene, prašinu i druge neželjenje čestice da preko nosa dospeju do pluća. Kako je nos brojnim krvnim sudovima povezan sa lobanjom, ta zona je vrlo osetljiva, pa infekcije mogu lako da se prošire i poprime ozbiljnije dimenzije. Zato se savetuje da ih nikako ne čupate iz korena. Ako baš morate da uklanjate dlačice iz nosa, učinite to makazicama ili trimerom.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas