Oglas
· · Komentari: 0

Pesma koju je DRUG TITO zabranio: Smatrala se jednom od NAJTUŽNIJIH na ovim prostorima, a oživela ju je Jovanka Broz

Delo je čuvenog tekstopisca Dragiše Nedovića koji je iza sebe ostavio brojne besmrtne pesme

1664189367_tito-jovanka1.jpg
Foto: Arhiva Novosti
Oglas

Pesma koju je drug Tito odlučio da zabrani bila je "Pluća su mi bolna", a njen autor je Dragiša Nedović. Pesma je napisana kada je on imao tuberkulozu i bio u veoma teškom stanju. 

Autor je mnogih poznatih pesama kao što su "Stani, stani Ibar vodo", zatim "Kome šumiš, oj Moravo", "Negde u daljini pogled mi se gubi", "Na Moravi vodenica stara", "Šumadijo rodni kraju","Kome šumiš, oj Moravo", kao i brojne druge.

On je izbegao tragičnu sudbinu 1941. godine, kada je izveden pred streljački vod u Kragujevcu, međutim, zato što je poznati tekstopisac, u poslednjem trenutku su mu poštedeli život. Kraj Drugog svetskog rata dočekao je u nemačkom ratnom logoru u Dormagenu.

Kada se 1950. godine vratio u Kragujevac oboleo je od tuberkuloze. Tada je pesma i nastala, a on je uspeo da se izleči od iste. Ubrzo nakon toga, 1966. godine, preminuo je od posledica srčanog udara sa samo 49 godina. Iza sebe je ostavio 800 pesama. 

Pesmu "Pluća su mi bolna" prvi put je izveo Zaim Imamović. U vreme kada je ploča objavljena zabeležen je veliki porast broja samoubistava obolelih od tuberkuloze na prostoru bivše Jugoslavije.

Drug Tito i Centralni komitet su odlučili da zabrane prodaju i izvođenje pesme, a objašnjenje je bilo da ona navodi na samoubistvo. Deset godina kasnije, Jovanka Broz, za koju se sumnja da je bolovala od ove bolesti, naručila je ovu pesmu i tada je zabrana ukinuta.

Pročitajte još: "NEDOSTAJANJE": Emotivna poruka supruge Marinka Rokvića rastužila mnoge (FOTO)

Tekst pesme:

"Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bednoga života

Jer ja sreće nikad, osetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, srećan nisam bio."

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas