Oglas
· · Komentari: 0

Postoji naučno objašnjenje: Ženama su ruke hladnije nego muškarcima iz JEDNOG RAZLOGA

Istraživanje dalo zanimljive rezultate

1669546954_shutterstock_1930558511.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Verovatno ste primetili da se žene više žale na hladne ruke tokom zimskog perioda nego muškarci. Stručnjake je zanimalo da li postoji naučno objašnjenje za to, pa su sproveli istraživanje čiji je cilj bio da se utvrdi zbog čega su pripadnicama nežnijeg pola ruke hladnije.

Uzrok ove pojave leži u mišićnoj masi. Mišićna masa je ono što ruke "greje" i čini toplim, a kako muškarci imaju više mišićne mase nego žene, njima su ruke manje hladne.

Pročitajte još: Šest metoda koje mogu da ublaže stres: Neke ne biste očekivali (FOTO)

Naučnici sa Kembridža sproveli su istraživanje tako što su od učesnika eksperimenta zatražili da ruke drže u ledenoj vodi tri minuta. Učesnici koji su imali više mišićne mase brže su ugrejali ruke, a dokaz su bile i slike sa termalne kamere. Rezultati su bili pomalo iznenađujući za stručnjake koji su smatrali da masti igraju veću ulogu:

Uvek smo mislili da su masti najvažniji faktor termoregulacije, ali ispostavilo se da glavnu ulogu igraju mišići. LJudsko telo je neverovatno, dinamički sistem koristi mišiće da stvara toplotu kako bi zagrejao ostatak tela, uključujući i ruke – objasnila je jedna od autorki istraživanja.

- Manja je verovatnoća da će žene imati dosta masi na rukama, ali je veća verovatnoća da će češće nositi rukavice, nego muškarcu – izjavila je doktorka Stefani Pejn koja je predvodila eksperiment.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas