· · Komentari: 0

Slavimo KRSTOVDAN: Danas je CRVENO SLOVO i ove običaje obavezno morate da ispoštujete

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju dva puta u toku godine 27. septembra i 18. januara.

1664261919_krstovdan.jpg

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i verovanja, koja se od davnina poštuju. Običaji vezani za ovaj praznik su raznoliki, jer svako na svoj način poštuje ovaj veliki praznik.

Pročitajte još: Danas se slavi Kornilije sotnik: Važan za vernike jer dolazi DAN PRE VELIKOG PRAZNIKA

 

Ipak, neki od najvažnijih običaja koje naš narod vekovima poštuje su postna hlebu i čišćenje.

Danas se jedu samo grožđe i hleb


Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vernika u Srbiji koji poštuje pravilo: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti". Jesenji Krstovdan se posti tako što se ceo dan jede samo grožđe i hleb.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, pa da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Danas se posti

Najvažnije pravilo za Krstovdan, koji pada 27. septembra je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan treba da provede u postu i molitvi.

Danas se pere veš i čisti kuća

Prema nekim narodnim običajima, u nekim delovima Srbije, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Dugovi i plata

Prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite "čisti" i bezbrižni u ovu godinu.

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Stavite na sto osveštani bosiljak

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Pročitajte još: Danas je VELIKI SVETAC: Ovo je molitva za zdravlje

 

Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.