Oglas
· · Komentari: 0

Slavimo SVETOG SVEŠTOMUČENIKA KLIMENTA: Danas jednu stvar nikako ne uzimajte u ruke

Ovaj svetac veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju

1670412368_kliment.jpg
Foto: SPC
Oglas

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta, velikog pravoslavng mučenika. Iako nije crkveno slovo, ovaj veliki praznik provodi se u postu, a narodni običaji posebno se tiču fizičkog rada na današnji dan.

Pročitajte još: O njoj se jako malo zna, a kažu da je bila ŽENA IZ SENKE: Priča o poreklu Ane Nemanjić, supruge Stefana Nemanje

 

 

Sveti sveštenomučenik Kliment

Rođen u Rimu, od carskih roditelja. Majka, dva brata i otac su mu se izgubili na Istoku. Kada je pošao da ih traži, u Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu. Braća Faustin i Faustinijan su mu već bili kod apostola Petra, koji mu nađe majku kao staricu prosjakinju, pa onda i oca. Apostol Petar ga pre nego je raspet na krst postavio za episkopa u Rimu.

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je našao 2.000 hrišćana koji su tesali kamen na bezvodnom mestu. Svetitelj im izvede vodu. Obratio je u hrišćanstvo toliko nevernih žitelja tog kraja da je za godinu dana tu podignuto 75 crkava. Sveti Kliment je utopljen u more 101. godine, a mošti su mu izvađene iz mora tek u vreme
Svetih Kirila i Metodija.

Narodna verovanja o sveštenomučeniku Klimentu
 

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Pročitajte još: Danas je SVETI ALEKSANDAR NEVSKI: Ujutru obavezno uradite jednu stvar, a ukoliko vam gosti dolaze, ponudite ih ovim

 

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Beseda na ovaj dan govori o angelskom stanju svetitelja:

"A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli.
Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?"

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas