· · Komentari: 0

Srpska PRINCEZA sa najneobičnijim imenom: Niko u istoriji se nije tako zvao

Ćerka Milutina Nemanjića i Jelisavete Arpad je imala jako neobično ime

1674735745_foto-Vikipedia-nemanjici.jpg
Foto: Vikipedia

Ćerka kralja Milutina Nemanjića i njegove treće supruge Jelisavete Arpad nosila je veoma neobično ime koje se više nikad u našoj istoriji nije ponovilo.

Srpski kralj Milutin Nemanjić ženio se čak pet puta. Brakove je, kao i većina srednjovekovnih vladara, sklapao iz političkih motiva. Samo sa petom suprugom, maloletnom Simonidom, nije imao naslednike.

Istorija pamti njegove potomke: srpskog kralja Stefana III Dečanskog, potom nesuđenog srpskog kralja Konstantina, ćerku Anu (Nedu) i ćerku vrlo neobičnog imena – Caricu Nemanjić, piše Opanak.

Carica, ili Zorica kako su je još zvali, rođena je oko 1283. godine u braku srpskog kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad, ćerke ugarskog kralja Ištvana V. Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, samo godinu dana, Milutin je Caričinu majku vratio u njenu domovinu Mađarsku, a ćerku Caricu ostavio da odrasta na svom dvoru sa braćom Stefanom i Konstantinom.

Caricu Nemanjić spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između Milutina i brata Dragutina, sremskog kralja. Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebalo je da učvrsti savez između Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom. Ipak, pominje se da se Carica udavala dva puta. Datum njene smrti nije zapamćen, kao ni to da li je imala potomke. Ipak, ostaje upamćena kao srpska princeza sa najunikatnijim imenom, koje više nije nosila nijedna srpska princeza u istoriji.

Lik Carice Nemanjić prikazan je na freskama u Gračanici i Dečanima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.