Oglas
· · Komentari: 0

Šta ne sme da se jede i pije na Svetog Jovana Krstitelja? Posebno je važno da DECA ispoštuju pravilo

Prema narodnim verovanjima ovog običaja se morate pridržavati

1674214965_Foto-Shutterstock-SPC.jpg
Foto: Shutterstock, SPC
Oglas

Za dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Jovana vezuje se mnogo verovanja i običaja, a na jedan posebno treba obratiti pažnju.

Dan Svetog Jovana Krstitelja slavi se odmah posle Bogojavljenja, 20. januara, a u pitanju je jedna od najvećih krsnih slava u Srbiji – čak treća po broju vernika koji je slave!

Ko je bio Sveti Jovan?

Sveti Jovan Krstitelj bio je jevrejski asketski propovednik koji je vršio obredna kupanja u reci Jordan i koji je krstio Isusa, nakon što je prihvatio njegovu poruku.

On je rođen pola godine pre Isusa Hrista u porodici judejskog sveštenika Zaharija od plemena Arona. Kako to obično biva s mnogim svecima tog doba, njegovi roditelji Jelisaveta i Zaharije dugo nisu mogli da začnu, pa ih je rođenje sina beskrajno usrećilo.

Pročitajte još: MOLITVA SVETOM JOVANU KRSTITELJU: Za zdravlje, sreću i blagostanje vas i cele porodice obratite se svecu SLEDEĆIM REČIMA

Napravili su svečanost na kojoj je trebalo detetu da daju ime, a Zaharije je želeo da ga nazove po ocu, ali je Jelisaveta želela ime Johanan, što znači "Jahve je milostiv". Zaharije, koji je bio nem, tada je čudom progovorio nakon što ga je Jelisaveta pitala da li je saglasan s njom.

Šta ne sme da se jede i pije na Svetog Jovana Krstitelja?

U našem narodu postoji mnogo običaja i verovanja koja se vezuju za ovaj praznik. Malo je, međutim, poznato staro verovanje o tome se na Sv. Jovana ne jede i ne pije ništa crvene boje.

Budući da je Sveti Jovan stradao mučkim ubistvom – tako što mu je odrubljena glava, crvena boja simbol je njegove nevino prolivene krvi.

Zbog toga se u srpskom narodu veruje da ne valja piti i jesti ništa crveno, a posebno se takva hrana i piće ne daju deci. To uključuje čak i crvene jabuke, koje su inače u našoj tradiciji simbol s pozitivnom konotacijom, pa i najobičniji crveni sok.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas