Oglas
· · Komentari: 0

Sutra počinje LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Zbog čega zapravo pomeramo sat? Ideja koja je prvi put nastala u 18. veku

Da li ste se nekada zapitali zbog čega pomeramo kazaljke?

1679670918_shutterstock_1078581419.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pred nama je letnje računanje vremena, koje ove godine počinje 26. marta, što donosi sat vremena manje spavanja, ali zato sve sunčanije, toplije i duže dane. Ali, znate li kako je sve to počelo…

Uvođenje letnjeg računanja vremena prvi je spomenuo američki političar Bendžamin Frenklin 1784., koji je smatrao kako se pomeranjem sata može bolje iskoristiti sunčano letnje razdoblje.

Pristalica te ideje bio je i britanski graditelj Vilijam Vilet, koji je 1907. izdao pamflet ‘Uzaludno traćenje dnevne svetlosti’ u kojem je predlagao pomeranje sata za 80 minuta unapred u aprilu, čime bi se uštedelo na troškovima električne energije i učinilo dane produktivnijima.

Vilet je nekoliko puta bezuspešno pokušao da progura taj zakon u britanski Parlament, ali to je pitanje postalo ponovo aktivno u Prvom svetskom ratu. Zbog nestašice uglja i drugih energenata trebalo je maksimalno štedeti na električnoj energiji. Tako je Nemačka 1916. bila prva zemlja koja je uvela letnje računanje vremena.

Tokom sledećih nekoliko nedelja isto su uradile i Velika Britanija, Francuska, Italija, Rusija i Australija. SAD su pak prvu promenu napravile 1918. godine, da bi samo nekoliko godina posle toga Amerikanci ipak odlučili da prestanu da primenjuju takvu praksu.

Oduševljenje ovim izmenama nije dugo potrajalo, pa je Nemačka prestala da koristi letnje računanje vremena 1919., dok su Velika Britanija, Irska i Francuska nastavili. Ali, Francuzi su bili jako podeljeni oko toga, jer se posebno populaciji ruralnih krajeva to uopšte nije dopadalo, dok su za ovo računanje vremena bili veliki gradovi.

Tokom Drugog svetskog rata praksa je ponovo zahvatila Evropu.

Ideja se pojavila ponovo u doba naftne krize iz 1973. kada je OPEC uveo embargo, a cene nafte skočile u nebesa i pokrenule recesiju. Sezonskom vremenu prva se ‘vratila’ Francuska, 1976. Na našem tlu se letnje računanje vremena koristilo i za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Računanje vremena, kakvog poznajemo i danas, uvedeno je od 1983. u SFRJ.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, neke savezne države SAD-a odbacile su letnje računanje vremena, prvenstveno zbog pritužbi farmera koji su tvrdili da takav ritam ne pogoduje poljoprivredi i stočarstvu. Neke države u SAD-u ni danas ne menjaju sat, kao ni Japan, Ekvador i države u tropskom pojasu.

U Evropi sve zemlje menjaju sat, osim Islanda.

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas