Oglas
· · Komentari: 0

SVI ENGLESKI KRALJEVI venčali su se u svojoj zemlji - OSIM JEDNOG (FOTO)

U dugoj istoriji engleske kraljevine, a potom i Ujedinjenog Kraljevstva, samo jedan krunisani vladar ili prestolonaslednik nije se venčao na teritoriji Engleske odnosno Velike Britanije

1674569948_TVRDjAVA-GDE-SE-VENCAO-RICARD-LAVLJE-SRCE-DANAS-JE-MUZEJ-Foto-J.-Matijevic.jpg
Foto: J. Matijević/ Vikipedija
Oglas

 Jedinog koji je to učinio, ratovi i osvajanja su primorali da tako postupi i da u brak stupi daleko od granica svoje zemlje. Iako je ime neveste i buduće kraljice bilo poznato gotovo tri godine, a venčanje dogovoreno, sve je pretilo da se pretvori u brodolom jer stvarnog brodoloma u ovoj priči i jeste bilo.

Reč je o engleskom kralju Ričardu Prvom Lavljem Srcu koji se venčao u Limasolu na Kipru sa Berengarijom od Navare. NJihovom stupanju u brak, prethodila je, po mnogu čemu filmska priča.

Foto: Vikipedija

Posle osvajanja Sicilije, a u Trećem krstaškom pohodu, na putu prema Jerusalimu, Ričard se zbog olujnog nevremena zaustavio na Rodosu, aprila 1191. godine. Verenicu Berengariju Navarsku video je samo jednom, nekoliko godina pre venčanja. Ali, Ričardova majka je ugovarala venčanje sa Berengarijinim ocem, kraljem Navare. Kad je Berengarija sa Ričardovom majkom i sestrom Džoanom, krenula za Ričardom desio im se brodolom kraj Kipra. Samoproglašeni despot Kipra Isak Komnin je zarobio blago sa potopljenih brodova, a i Ričardovu verenicu. Na tu vest, kralj „lavljeg srca“ krenuo je u maju sa Rodosa da ih spase, ali i njegovu flotu je zahvatilo nevreme. Do Limasola na Kipru, Ričardova flota je stigla 6. maja 1191. i zauzela ga. Isak Komnin zahtevao je odlazak krstaša, pa je usledio rat Ričarda i despota Kipra. Ričardu se pridružio deo plemstva Kipra nezadovoljnog Isakovom vlašću, a budući da je Ričardova vojska bila veća i bolje opremljena – pobedila je.

Foto: Vikipedija

Tako se poslo mnogo peripetija, venčanje Ričarda Prvog i Berengarije od Navare bilo je 12. maja 1191. godine u Limasolu.

Ovaj grad smešten na obalama Sredozemnog mora, na jugu trećeg po veličini ostrva u Mediteranu, zbog divnih plaža, odličnog provoda i bogate turističke ponude, svake godine željeno je odredište miliona turista iz celog sveta. Drugi je po veličini grad na Kipru (posle Nikozije), u žurbano se razvija, raste sa građevinama „nebu pod oblake“, privlači mnogobrojne investitore, ali istovremeno ljubomorno čuva svoje istorijsko nasleđe.

Jedno od takvih mesta je i Srednjovekovna tvrđava Limasola, koja se nalazi u srcu starog dela grada, odmah iznad stare luke, a baš u njoj je Ričard svoje „lavlje srce“ poklonio Berengariji od Navare. Inače, zidine ovog utvrđenja imaju veliki arheološki značaj. Tokom vekova trpela je napade mnogih okupatora, oštećena je i u zemljotresima 1567. i 1568. Obnovile su je Osmanlije 1590. i od tada ima današnji izgled. U okviru ove tvrđave sada je kiparski Srednjovekovni muzej.

Osim krstarenjem brodom, divan način da se vidi Limasol je i šetnja promenadom Molos, uz samu obalu mora. Prostire se od stare luke do plaže Olimpion bič. Prepoznatljiva je po dvostrukom redu palmi. Smatra se jednim od najlepših parkova u Mediteranu. U blizini šetališta Molos nalaze se ulica Aneksartisias poznata po prodavnicama, kafićima i restoranima, stara luka, novoizgrađena marina, koja se svrstava među najbolje i najvažnije luke Mediterana.

Pored stare luke, nova Limasol marina je projektovana tako da se besprekorno uklopi u okruženje koje čine stari grad i srednjovekovna tvrđava. Ima mnogo restorana, barova i kafića.

Osvetljena, posebno je lepa noću, ali je za šetnje, druženje, ručkove i večere, idealna u svako doba dana.

J. Matijević

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas