Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Sutra se slavi SVETI SAVA: Evo kada je proglašen školskom slavom - njegovi putokazi nalaze se u svakom vremenu

Iskoristio je poznavanje sveta da poboljša svoje otečestvo

1674729327_shutterstock_693508492-Sveti-Sava-naslov.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Sam Sveti Sava uneo je toliko novina u srpsku duhovnost, kulturu, identitet, da ništa kod Srba nije ostalo isto 
pre i posle njega. I u legendama o njemu , on uči ljude novim stvarima, da oru i kopaju, kao i raznim zanatima.
''U vučjoj zemlji i vučjem vremenu, Sava je pripitomio svoju zakrvljenu braću''.

''Tradicija nije obožavanje pepela nego prenošenje vatre'', na ovu misao je nedavno podsetio Vladimir Pištalo.  Skoro da nema boljeg povoda da opet promišljamo tradiciju od Savindana. Sveti Sava nije bio samo otac srpske prosvete. I u legendama o njemu, ima puno neverovatnih kazivanja- sveti Sava je, po nekim predanjima bio okružen vukovima, pa su ga nazivali vučjim pastirom.

Ovaj sveti čovek je proputovao više sveta, od Aleksandrije do Brindizija, od bilo kog Srbina pre njega. Iskoristio je poznavanje svet da poboljša svoje otečestvo. NJegova dostignuća u jačanju srpske posebnosti prevazilaze 
institucionalne pomake.

Foto: Shutterstock

Stariji istraživači smatrali su da su Sveti Sava i njegovi sledbenici od slave, čudnovatog običaja poteklog iz drevnih vremena, načinili jednu od najvažnijih i najlepših posebnosti naše duhovnosti. Time su stvorili u svetu  jedinstven nacionalni običaj oko koga se može graditi nacionalni identitet.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, i slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas