· · Komentari: 0

U SLUČAJU ZEMLJOTRESA OVO JE PRVO što treba da uradite da se spasite: Pravila koja se uče napamet

Ako loše delujete u kriznim situacijama, možda je pravo rešenje neka pravila naučiti napamet

1675770357_shutterstock_1104086951-zemljotres-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock

Dok čitamo vesti iz Turske koju je pogodio zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, ne možemo a da ne strahujemo od slične katastrofe i kod nas, pogotovo nakon što je meteorolog Ivan Ristić izjavio kako sličan zemljotres lako može pogoditi i našu zemlju.

Za jednu televiziju, gospodin Ristić je rekao:

" Zima je najbezbednija što se tiče našeg regiona. Već početkom marta postoje velike šanse da se pojave jači zemljotresi. Tako da polako ulazimo u taj nesigurniji period što se tiče zemljotresa. Sada možemo osetiti te neke manje zemljotrese, međutim, od marta možemo osetiti  jače zemljotrese od 5 stepeni Rihterove skale. Tako da je proleće standarno čupavo. Crne tačke su centralna Srbija i Kopaonik. Moja teorija kaže da gde god imate neko brdo, ono nije tu bezveze. Već postoji šansa za zemljotres."

Šta uraditi u slučaju zemljotresa:

● Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslediti naredni, jači zemljotres.

● Spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu. Ne pokušavajte instinktivno da bežite!

● Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća) potrebno je da svi ukućani znaju gde je glavna sklopka za struju te gde su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju (isključuju).

● Po mogućnosti je potrebno na dohvat ruke imati već pripremljena “priručna” sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć itd.)

Foto: Shutterstock

Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru:

● Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje.

● Ne pokušavajte da bežite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.

● Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana- kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite na slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.

● Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.

● Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.

● Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.

● Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

● Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.


Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama:

● Ne palite šibice.

● Prekrijte usta maramicom ili tkaninom.

● Pokušajte na neki način skrenuti pažnju spasiocima (udaranje rukama o neki predmet, cevi itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.

Foto: Shutterstock

Postupci nakon zemljotresa:

● Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa decom, starije osobe i invalidi, pa ostali).

Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posledicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.)

● Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.

● Posvetite se, ukoliko situacija omogućava pomoći stradalima, s tim da se ne pomeraju teško povređene osobe.

● Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć.

● Dalje postupke činite prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja.

Zemljotres nastaje usled pomeranja tektonskih ploča, kretanja Zemljine kore ili pojave udara. Posledica toga je podrhtavanje tla zbog oslobađanja velike energije. Jačina zemljotresa zavisi od više faktora. Nasuprot rasprostranjenom uverenju da su to retke pojave, zemljotresi se dešavaju vrlo često. Na sreću, najveći broj njih je slabijeg intenziteta i ne izaziva oštećenja. Zemljotres se ne može predvideti, ali možemo naučiti kako se zaštititi. Intenzitet zemljotresa odražava rušilački efekat zemljotresa na površini terena.

Izražava se različitim skalama, najčešće Merkalijevom skalom od 12 stepeni. Magnituda zemljotresa, s druge strane, predstavlja jedinicu mere količine oslobođene energije u hipocentru, u žarištu zemljotresa. Izražava se Rihterovom skalom koja nema gornju granicu, ali kako do danas nije zabeležen zemljotres jačine 10, obično se predstavlja do 9 jedinica.

 

BONUS VIDEO: 

 

 


                                          Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.