· · Komentari: 0

Prirodno i efikasno: Kombinacija dve namirnice pomoći će jačanju vašeg imunog sistema (RECEPT)

Ojačajte imunitet u prelaznom periodu

1679472410_shutterstock_764193367.jpg
Foto: Shutterstock

Ako imate slabiji imuni sistem i skloniji ste čestim prehladama, kombinacija meda i belog luka može vam pomoći da taj problem znatno ublažite. Nepasterizovani sirovi med obiluje antioksidansima koji imaju bitnu ulogu u jačanju odbrambenog sistema, a pored toga poseduje i antibakterijska i antiseptična svojstva.

Beli luk je odličan izbor zato što sadrži visok udeo aminokiselina, sumpora, flavonoida i alicina. Alicin je veoma moćno jedinjenje koje ovoj namirnici daje antibakterijska i antivirusna dejstva.

Za pravljenje  fermentisanog meda sa belim lukom potrebno je:

  • staklena tegla
  • 2 oljuštene glavice belog luka
  • šolja sirovog i nepasterizovanog meda

U teglu prvo stavite oljuštene čenove belog luka, potom prelijte šoljom meda, tako da med pokrije beli luk, ali da ostane prostora u tegli. Ovo je važno zato što će se med podići tokom procesa fermentacije.

Na dan-dva prevrnite teglu na dole, pa je potom u prvobitni položaj. Pored toga, povremeno otvarajte teglu kako bi ispario nagomilani ugljen-dioksid. Preporučljivo je da ova smesa odstoji oko mesec dana pre prve upotrebe.

Čuvajte fermentisani med sa lukom na sobnoj temperaturi. Tako skladišten može da stoji i do 12 meseci. Izbegavajte hladna mesta u potpunosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU