· · Komentari: 0

Idealna hrana za bolji rad MOZGA: Ove namirnice mogu poboljšati pamćenje i koncentraciju

Trebalo bi da se nađu na vašem svakodnevnom meniju

1679928306_shutterstock_1896956989.jpg
Foto: Shutterstock

Ako želite da učinite nešto dobro za svoj mozak i poboljšate maćenje pamćenje i koncentraciju, morate ga snabdeti važnim nutrijentima. Hrana za mozak je nešto čemu treba posvetiti punu pažnju.

Hrana za mozak: Šta treba jesti?

1. Masnu ribu

Kada stručnjaci govore o hrani za mozak, masna riba je često na vrhu liste. Tu se ubrajaju:  losos, pastrmka, tuna, haringe i sardine. Sve one obiluju omega-3 masnim kiselinama. Oko 60% našeg mozga je napravljeno od masti, a polovina te masti se sastoji od omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za učenje i pamćenje. Omega-3 pomažu u prevenciji Alchajmerove bolesti i depresije. Neka istraživanja takođe sugerišu da ljudi koji redovno jedu ribu obično imaju više sive materije u mozgu. Siva materija sadrži većinu nervnih ćelija koje kontrolišu donošenje odluka, pamćenje i emocije.

2. Hrana za mozak: Borovnice

Ovo bobičasto voće obiluje antocijanima koji imaju snažno antiupalno i antioksidativno dejstvo. Antioksidansi deluju protiv oksidativnog stresa i upale, stanja koja mogu doprineti starenju mozga i neurodegenerativnim bolestima. Utvrđeno je da se neki od antioksidanata u borovnicama akumuliraju u mozgu i pomažu u poboljšanju komunikacije između moždanih ćelija.

3. Kurkumu

Kurkumin, glavni sastojak ovog začina, moćno je antioksidativno i antiinflamatorno jedinjenje koje može poboljšati pamćenje kod obolelih od Alchajmera.Takođe može pomoći u čišćenju amiloidnih plakova koji su obeležje ove bolesti. Osim toga, kurkumin ublažava depresiju, jer povećava nivo serotonina i dopamina – hormona koji poboljšavaju raspoloženje.

4. Brokoli

Brokoli je prepun moćnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidante. Takođe je veoma bogat vitaminom K. U samo 160 g kuvanog brokolija nalazi se 100% preporučene dnevne doze ovog vitamina. Vitamin K je rastvorljiv u mastima i neophodan je za formiranje sfingolipida, vrste masti koja je gusto upakovana u moždane ćelije. Nekoliko studija koje su obuhvatile starije osobe povezalo je veći unos vitamina K sa boljim pamćenjem i kognitivnim statusom. Osim vitamina K, brokoli sadrži niz jedinjenja koja mu daju antiinflamatorne i antioksidativne efekte, što može pomoći u zaštiti mozga od oštećenja.

5. Hrana za mozak: Seme bundeve

Semenke bundeve sadrže moćne antioksidante koji štite telo i mozak od oštećenja slobodnih radikala. Takođe su odličan izvor magnezijuma, gvožđa, cinka i bakra. Svaki od ovih hranljivih sastojaka je važan za zdravlje mozga:

Cink: Ovaj element je ključan za nervnu signalizaciju. Nedostatak cinka je povezan sa mnogim neurološkim stanjima, uključujući Alchajmerovu bolest, depresiju i Parkinsonovu bolest.
Magnezijum: Neophodan je za učenje i pamćenje. Nizak nivo magnezijuma je povezan sa mnogim neurološkim poremećajima, uključujući migrenu, depresiju i epilepsiju.
Bakar: Mozak koristi bakar da kontroliše nervne signale. A kada su nivoi bakra poremećeni, postoji veći rizik od neurodegenerativnih poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest.
Gvožđe: Na nedostatak gvožđa mogu ukazivati moždana magla i oštećene moždane funkcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU