Oglas
· · Komentari: 0

OVO JE NAJBOLJI MOGUĆI IZBOR KOJI MOŽETE DA NAPRAVITE U PRODAVNICI: Samo ovaj HLEB pomaže da smršate i snizite holesterol!

Da li znate koji hleb je najbolji, posebno ako vodite računa o liniji ili imate visok holesterol?

1756801079_shutterstock_2559700675.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Hleb se nalazi u ishrani skoro svakog Srbina. Izbor peciva je ogroman - pšenični, ražani, integralni... Najnovija istraživanja pokazuju da postoji jedan tip hleba koji može da bude idealan izbor za sve koji vode računa o liniji i zdravlju srca. Španska Fondacija za ishranu istakla je zdravstvene prednosti različitih vrsta hleba, naglašavajući da je posebno koristan ražani hleb. Evo i zašto.

Koje sastojke sadrži ražani hleb?

Ražani hleb postaje sve popularniji zahvaljujući niskom sadržaju masti - samo 3,3 g na 100 g proizvoda. To je odlična vest za sve koji žele da smanje kalorije i izgube višak kilograma. Vlakna u ražanom hlebu ne samo da produžavaju osećaj sitosti, već poboljšavaju varenje i pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola, štiteći tako srce i krvne sudove.

To nije sve! Ražani hleb je i izvor fosfora, važnog za jačanje kostiju i zuba, kao i minerala poput gvožđa, kalcijuma, selena i natrijuma. Zdrave masne kiseline koje sadrži, podržavaju imunitet i ubrzavaju metabolizam, što je naročito značajno za one koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani.

Da li je ražani hleb zdrav?

Istraživanja Univerziteta Istočne Finske potvrdila su da ražani kvasac i bakterije mlečne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravstvenim benefitima ražanog hleba. Tokom fermentacije, ove bakterije pretvaraju bioaktivne supstance iz raži i povećavaju sadržaj vlakana i hranljivih materija. Proizvode i razgranate aminokiseline i male peptide koji mogu da utiču na metabolizam insulina i druge funkcije organizma.

Ražani kvasac, koji se koristi u pripremi hleba, pomaže i crevnoj flori u regulaciji nivoa šećera u krvi. Nakon konzumiranja ražanog hleba, šećer u krvi raste sporije, što dodatno pogoduje zdravlju.

Kako da izaberete dobar hleb?

Profesor Tim Spektor, poznati stručnjak za ishranu, preporučuje ražani hleb, posebno ističući odnos ugljenih hidrata i vlakana.

"Ne nasedajte na tvrdnje tipa 'bogat vlaknima' na pakovanjima, jer je prag za to vrlo nizak - samo oko 6 g na 100 g. Umesto toga, obratite pažnju na odnos ugljenih hidrata i vlakana koji bi trebalo da bude manji od 5:1. Najčešće biram hleb od ražanog brašna sa što više celih zrna. Istraživanja su pokazala da u poređenju sa integralnim hlebom, ražani daje bolje metaboličke i mikrobiomske reakcije i duže održava sitost".

(Mondo)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas