· · Komentari: 0

Ako stalno naručujete i kupujete gotovu hranu, verovatno vam fali važan mineral: Ovo su znakovi koje najčešće šalje telo kad je u deficitu sa njim

Ukoliko stalno naručujete ili kupujete gotovu hranu, nutricionistkinja upozorava vam verovatno nedostaje važan mineral

1679578402_334912270_573033724779719_2677907670919155592_n.jpg
Foto: Shutterstock

Ukoliko vam neki vitamin ili mineral nedostaju u organizmu, on će vam poslati poruku.

Ako jedete mnogo hrane iz kesice ili kutije, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionistkinja Loren Blejk iz Centra “Wexner Medical” u Ohaju.

A kalijum obezbeđuje pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu.

Uz to, ublažava efekte preteranog konzumiranja soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja te snižava visoki krvni pritisak.

Ukoliko ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok.

Ovo su najčešći znakovi da vam u telu nedostaje kalijum:

1. Umor

Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcioniralo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok, tvrdi Loren Blejk. Umor može biti i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Grčevi u mišićima

Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u celom telu.

Kada su nivoi tog minerala u telu niski, pojedinac oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba.

3. Osećaj slabosti i vrtoglavica

Količina kalijuma može varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u telu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti.

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obvezno posetite lekara, upozorava američka nutricionistkinja. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnce u rukama i nogama.

4. Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu krvni se sudovi mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije – najvažniji mišić u telu ne može dobro raditi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalna nadutost

Telo ima problema sa regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, to bi mogao biti jedan od razloga.

Bonus video:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU