· · Komentari: 0

Britanski lekari savetuju: Ako imate problema sa kardiovaskularnim sistemom obratite pažnju na unos SUVOG VOĆA

Trebalo bi da povedete računa ukoliko imate problema sa srcem

1675685458_shutterstock_366811373.jpg
Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti zauzimaju neslavno prvo mesto po broju života koje odnesu. Podaci su zaista zabrinjavajući: otprilike na svake 43 sekunde neko doživi srčani udar.

Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se suziti zbog nataloženih masnoća, a kada je protok krvi do srca onemogućen ili ozbiljno umanjen povećava se drastično šansa od srčanog udara.

Zato je ishrana vrlo važna kada je zdravlje kardiovaskularnog sistema u pitanju. Voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima, te je dobro za zdravlje celog organizma.

Suvo voće je izuzetno hranljivo jer sadrži približno istu količinu korisnih materija kao i sveže voće. Recimo, konzumiranje suvog grožđa može sniziti krvni pritisak, holesterol, pružiti osećaj sitosti, dobro je i za zdravlje očiju.

Ali, britanski lekari upozoravaju da bi suvo voće trebalo jesti uz glavni obrok, ali ne i kao užinu. Ovo voće može sadržati dosta šećera i kalorija, a samim tim i izazvati probleme ukoliko se jede u velikim količinama.

U nekim slučajevima dodaje se još više sirupa ili šećera, kako bi bilo još privlačnije i ukusnije. To povećava kaloričnu vrednost i svakako nije idealan saveznik zdravog srca.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.