Oglas
· · Komentari: 0
promo

Prevencija je ključ: Poznata doktorka otkriva kako na najbolji način da predupredimo bolesti srca i krvnih sudova

Sa prof. dr Sonjom Smiljić, profesorom fiziologije i specijalistom interne medicine, razgovaramo o značaju prevencije kardiovaskularnih bolesti.

1656405950_pexels-thirdman-7659564.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Prevencija ateroskleroze

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok oboljevanja i umiranja u Srbiji, tako da pripadamo grupi zemalja sa vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom. Osnovna promena koja se dešava u većini kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza, koja predstavlja zapaljensko oštećenje zida krvog suda. Uobičajeni faktori rizika poput povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, povišenih masnoća, gojaznosti i pušenja se lako prepoznaju i na njih se može uticati.  Pacijentima je manje poznato da je povišena vrednost homocisteina takođe nezavisni faktor rizika za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Šta je homocistein?

U pitanju je aminokiselina koja se normalno proizvodi u ljudskom organizmu. U određenim slučajevima može doći do povećanja njegovih vrednosti u krvi, što za posledicu može imati razvoj ateroskleroze i ozbiljnih kardiovaskularnih problema. Ključni početni događaj u ovom slučaju je oštećenje zida krvnog suda. Ono nastaje zbog oksidativnog stresa i toksičnosti koju ispoljava homocistein.

Osim uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova, sve je više studija koje navode da povišene vrednosti homocisteina ubrzavaju razvoj šećerne bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja, kao i autoimunih bolesti. Oštećenje zidova krvnih sudova je zapaženo i u osnovi Kovid infekcije.

CARDIOvitamin® FD3 - prevencija i regulisanje nivoa homocisteina u krvi

U svakodnevnoj kliničkoj praksi nismo u prilici da svim pacijentima odredimo nivo homocisteina u krvi. Ipak, ponekad je neophodno iskontrolisati ga. Nedavno sam u svojoj ordinaciji imala pacijenta, muškarca u srednjim godinama, koji mi se javio zbog povišenog krvnog pritiska. Među članovima njegove porodice bilo je obolelih od bolesti srca. Zbog toga sam ga poslala da izvadi krv i proveri nivo homocisteina. Laboratorijske analize ovog pacijenta  bile su uredne, osim homocisteina koji je bio povišen. Savetovala sam mu korišćenje kapsula CARDIOvitamin® FD3. Nakon dva meseca, ponovo je izmeren nivo homocisteina u krvi čija je vrednost bila u granicama normale, tako da je jedan značajan faktor rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova bio uklonjen.

Foto: Promo

CARDIOvitamin® FD3 je preparat koji u sebi sadrži aktivan oblik folne kiseline vitamine B1, B6, B12, vitamin C i vitamin D3. Kombinacija ovih sastojaka ima pozitivne efekte na kardiovaskularno zdravlje, prvenstveno putem regulacije nivoa homocisteina u krvi. Na taj način može da utiče na oporavak zidova krvnih sudova i usporavanje njihove starosti.

Zbog svih ovih efekata CARDIOvitamin® FD3 se može savetovati i pacijentima koji se nakon preležanog kovida žale na osećaj umora, lakog zamaranja ili lupanje srca.



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas