· · Komentari: 0
HIGIJENA

Tri najveća MITA o HIGIJENI u koja i dalje verujemo, a daleko su od ISTINE

Šta je mit, a šta istina?

1639491869_washing-hands-g095c0a4e8_1280.jpg
Foto: Piksabej

Da li je pranje ruku vrelom vodom bezbedno ili ne, da li hrana koja je pala na pod može da se pojede ukoliko je ispoštovano pravilo od "tri sekunde", i da li je dobro čistiti uši nauka je objasnila još davno.

Međutim, ova tri mita o higijeni mnogi i dalje primenjuju, iako stručnjaci smatraju da nisu u potpunosti istiniti.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Pranje ruku vrelom vodom

VIstina je da vrela voda zaista ubija štetne bakterije, ali ne postoje naučni dokazi koji pokazuju da pranje ruku vrelom vodom zaista čisti kožu ruku.

Topla voda jednako je efikasna, a manje opasna kada su u pitanju promene na koži - nema šanse da se opečete, ili da vam se koža isuši i popuca.

Bitniji faktor kada j pranje ruku u pitanju jeste pravilno korišćenje sapuna i temeljno ispiranje ruku. Takođe, nakon pranja ruke je potrebno dobro osušiti, jer je poznato da se bakterije razmnožavaju na vlažnim površinama.

Pravilo od "tri sekunde"

Sigurno ste čuli da ako vam nešto ispadne na pod, možete ga podići u roku od tri sekunde, a da ne ugrozite zdravlje. Međutim, ovo je daleko od istine jer bakterije ne čekaju tri sekunde da „krenu u akciju“.

Nauka je dokazala da je ponekad dovoljno  i manje od jedne sekunde da štetne bakterije pređu na namirnicu koja vam je pala na pod. Naravno, što duže čekamo, više bakterija će se zakačiti za hranu, ili neki drugi predmet.

Štapići za uši

Iako skoro svi danas koriste štapiće za uši, treba znati da oni imaju više štete nego koristi. Naime, ušni kanal je "napravljen" tako da se sam čisti, što će vam potvrditi svaki lekar.

Uši stalno stvaraju vosak i perutaju se, ali vosak ima antibakterijsko svojstvo i uništava bakterije pre nego što uzrokuju upalu. Isto tako, vosak podmazuje ušni kanal, zbog čega kada čistimo uši štapićima, zapravo možemo da napravimo nevidljive povrede koje mogu da dovedu do upala, bola i krvarenja.

Savetuje se da uši ne čistite ovim štapićima, već da ih koristite u druge svrhe - za nos, ili pak za skidanje viška šminke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.