· · Komentari: 0
SAVETI CVEĆARA

Čak ni oni nisu NEUNIŠTIVI: 3 najčešće greške zbog kojih vaši KAKTUS umiru

Kaktusi, nekim čudnim slučajem, među mnogim uzgajivačima cveća, iza kulisa se smatraju najbezbolnijim sobnim biljkama, pogodnim i za početnike

1679005961_1667321388_profimedia-0727268377.jpg
Foto: Profimedia

Definicija "biljke sa malo nege" uopšte ne znači da možete jednostavno zaboraviti na nju tako što ćete je staviti u prvu saksiju koja naiđe. Da, kaktusi su nezahtevni i izdržljivi, ali da bi izgledali i osećali se dobro, ipak morate obratiti pažnju na njih.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

1. Pogrešna veličina saksije

Glavno pravilo je da veličina saksije treba da odgovara veličini biljke. I među kaktusima i među ostalim sukulentima postoje oblici sa kratkim površnim ili dugim korenom, brzorastuće i sporo rastuće, biljke pravilne veličine i njihove patuljaste vrste i sorte.

Kaktusi se presađuju svake 2-3 godine u kontejnere koji su samo 1-2 centimetra širi od prethodnih. Ne zaboravite da 10-20% zapremine saksije treba da bude za drenažu, tako da prednost treba dati dubokim, ali relativno uskim kontejnerima.

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

2. Nedovoljno zalivanje

Najčešća zabluda u brizi o kaktusima je mišljenje da njima, "stanovnicima pustinje", praktično nije potrebno zalivanje.

Kaktusima, kao i svim drugim biljkama, potrebno je redovno zalivanje za normalan život. Sa stalnim nedostatkom vlage, sukulenti i u prirodi i na vašoj prozorskoj dasci će izgubiti turgor, osušiti se, naborati, opasti lišće i polako umrijeti.

Pročitajte još: Sprečite BRZO NAKUPLJANJE PRAŠINE U DOMU: Napravite sprej od sastojaka koje već imate u kući (RECEPT)

Kaktuse je potrebno zaliti na isti način kao i ostalo cveće u zatvorenom prostoru. Možda malo manje. Dobar signal za potrebu za zalivanjem biće sušenje gornjeg sloja zemlje u saksiju. U jesen zalijte kako se zemljani grud potpuno osuši, a zimi obezbedite svojim sukulentima period mirovanja i smanjite zalivanje na dva puta mesečno.

3. Koristite saksije bez drenaže

Kaktusi, kao i drugi sukulenti, vole propusno i rastresito tlo. Kaktusu obezbediti drenažu i imajte na umu da njegova visina treba da bude najmanje 20% ukupne zapremine supstrata.

Pročitajte još: Uštedite struju bez odricanja: Evo šta treba da ubacite u ZAMRZIVAČ

Korišćenje saksija bez drenažnih rupa je najgora stvar koju možete ponuditi svojim biljkama.  U takvoj posudi bez drenažnih rupa, biljke je podjednako lako uništiti i nedolivanjem i prelivanjem - ne možete kontrolisati potrebu za zalivanjem u jednom slučaju, au drugom neće biti gde da se višak vode odvede, što će doprineti trulež korena.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU