Oglas
· · Komentari: 0

Lajsne za vrata – funkcionalni element i estetski detalj svakog prostora

Lajsne za vrata predstavljaju jedan od poslednjih, ali neizostavnih dekorativnih detalja za svaku prostoriju, dodajući joj teksturu i stvarajući utisak dubine i topline, pa mogu učiniti da i mali i tamni prostori deluju otvoreniji i veći nego što to zaista jesu

1635159144_vrata.jpg
Foto: shutterstock
Oglas

U zavisnosit od izbora boje i materijala, moguće je positći minimalistički, elegantni ili rustični efekat koji daje pečat svakom domu ili poslovnom prostoru. Pored ukrašavanja, lajsne za vrata imaju i funkcionalnu ulogu, skrivaju zazor između rama vrata i zida i mogu sakriti nosače vrata ili predstavljati masku za kablove koji tuda moraju biti sprovedeni.

Osnovni materijali i tipovi lajsni za vrata

Ugradnja lajsni za vrata uglavnom podrazumeva montiranje tanjih ivica lajsni sa u unutrašnje strane okvira, čime se postiže utisak smanjivanja masivnosti samih vrata. Kako proces ugradnje porazumeva spajanje dva duža, vertikalna, bočna dela sa kraćim, horizontalnim, osnovna razlika među tipovima lajsni pravi se u načinu na koji će oni biti povezani. Kod prvog pristupa bočen lajsne se povezuju sa gornjom pod pravim uglom, uz pomoć kombinacije lepka i eksera ili neke druge vrste zaptivača. Ovaj pristup se najčešće preporučuje za prostorije sa visokim plafonima, jer privlače pažnju posmatrača prema gore a spajanje pod pravim uglom ostavlja mogućnost da horizotalni deo bude posebno prilagođen, ukrašen ili obrađen, što može da pruži poseban dekorativni pečat celoj prostoriji. Drugi tip podrazumeva spajanje pod uglom od 45 stepeni, čime se postiže utisak elegantnog spajanja direktnih elemenata, dok estetski momenat zavisi od izbora detalja na samim lajsnama i kopleksnosti njihove završne obrade. Lajsne se uglavnom izrađuju od drveta, pri čemu se može može izabrati izeđju onih od bora i topole, koje su površinski obrađene i predviđene za farbanje nakon ugradnje ili od tvrdog drveta, poput javora, topole ili oraha, koji su nešto otporniji na vlagu, dok su treća opcija lajsne izrađene od iverice,  koje odlikuje dugotrajnost i niska cena. 


Kako odabrati lajsne za ulazna vrata

Ulazna vrata predstavljaju prvu dodirnu tačku sa određenim domom ili poslovnim prostorom i uglavnom su osnova oko koje se formira prvi utisak o nekom objektu, pa odabir pravih lajsni može biti od velike pomoći. I ovde su na raspolaganju isti materijali kao i kod sobnih vrata, s tim što se kao dodatna mogućnost nudi i opcija ugradnje metalnih lajsni. Metalne lajsne za vrata sa sobom donose nekoliko prednosti nad drvenim, lakše se ugrađuju, trajnije su, pružaju mogućnost stvaranja unikatnog dizajna i u slučaju požara su otporne na vatru. Dodatna prednost dolazi do izražaja prilikom ugradnje sigurnosnih vrata, jer se njima mogu dodatno maskirati i obezbedti sigurnosne pozicije mehanizma. 

Ukalpanje kontrole pristupa u lajsne na ulazim vratima

Kao što je pomenuto, izbor interesantnih lajsni može povećati atraktivnost i poboljšati utisak, posebno kada se radi o poslovnom prostoru. S druge strane, posebno kod firmi sa većim brojem zaposlenih, nameće se obaveza obezbeđivanja i kontrole nad tim ko ima mogućnost pristupa, kako celom objektu, tako i njegovim određenim delovima,  kao i mogućnost uvida u to ko se u njemu nalazi. U tom slučaju bi kontrola pristupa bila logičan izbor, dok se njenim uklapanjem sa lajsnama na ulaznim vratima može postići dekorativni efekat, dodati malo stila ili čak stvoriti utisak tehnološki naprednijeg okruženja. Nasuprot tome, kod stanova koji se kratkoročno izdaju, uz opciju samostalnog ulaska, lajsne za vrata moguće je iskoristiti za diskretno uklapanje kontrole pristupa, pa ih, u tom slučaju, lako mogu naći samo oni koji već znaju gde treba da gledaju. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas