Oglas
· · Komentari: 0

Najpopularnija imena za dečake i devojčice po gradovima SRBIJE: U Subotici su najzastupljenija vrlo neobična imena

Zanimljivo je da se u modu vraćaju tradicionalnija imena za dečake

1683712079_shutterstock_1989775442.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dečija imena često odražavaju i duh vremena, ali mnogo se razlikuju i u odnosu na deo Srbije u kojoj se rađaju deca. Postoji nekoliko najpopularnijih imena, ali ima i roditelja koji biraju vrlo retka i neobična imena koja nisu tipična za Srbiju. Donosimo spisak imena koja se najviše daju u raznim gradovima Srbije, a evo šta roditelji biraju.

Sofija i Luka najpopularnija imena u Kragujevcu

Najčešće ime za devojčice u Kragujevcu u poslednjih nekoliko godina je Sofija, a za dečake Luka. To su imena koja su ubedljivo najpopularnija među roditeljima, kažu u matičnoj službi. Pored Sofije, drugo i treće mesto suvereno drže Dunja i Sara, koje su, zanimljivo, ova mesta zauzimala i u prethodnim godinama. Posle prva tri mesta slede Teodora, Milica, Nikolina, Nađa, Una, Mila i Helena. I u prethodnim godinama ova imena su bila u modi, s tim što su Una i Helena zamenile na listi deset najpopularnijih Dariju i Lenu.

Slično je i sa imenima dečaka. Luka i Vasilije se već nekoliko godina nalaze na prva dva mesta, a slede ih Bogdan, Lazar, Vuk, Vukan, Aleksa, Vukašin, Pavle i Stefan. U kragujevačkoj matičnoj službi ističu da roditelji uglavnom daju imena deci koja su tom trenutku popularna, pa je među imenima za dečake u odnosu na prethodne godina razlika samo u tome što su imene Vuk i Vukan počela češće da se koriste, a ime Andrej nešto ređe.

U Vranju najpopularnija imena Milica i Nikola

Iz Matične službe u Vranju nisu mogli da izdvoje ženska i muška imena koja su najpopularnija u ovoj ili prethodnoj godini, ali su njihovu zastupljenost rangirali po dekadama.

Od 2010. godine pa nadalje, opet su "u modi" tradicionalna, izvorna srpska imena, poput Milice, Jelene, Teodore, Sanje, ali i Dušana, Nikole, Đorđa, Jovana, Petra, Mihajla ili Gavrila. U prvoj deceniji 21. veka, za razliku od druge i početka treće, aktuelna su bila, od muških, "moderna", "skraćena" imena - Vuk, Lav, Jug, a od ženskih, opet, Milica i Jelena.

U jednom periodu, tačnije osamdesetih godina prošlog veka, najčešća imena muške dece bila su Dalibor, Igor ili Danijel, a ženske Danijela, Valentina i Daliborka. Ne samo u Vranju, nego i u Srbiji, Milica je ime koje se najčešće daje devojčicama, dok je Nikola "poprilično zastupljeno" muško ime, objasnili su iz vranjske Matične službe.

U Subotici ima i Aria i Hektora

Tokom ove godine matičarke na matičnoj knjizi rođenih vodile su tačnu evedenciju o datim imenima za novorođenčad rođena u Subotici, rekla je zamenica matičara, Aranjka Kobrehel.

Najčešće data imena u ovoj godini su za devojčice: Sara, Teodora, Mila, Anđela i Hana, dok su za dečake Aleksa, Vuk, Vasilije, Marko i Luka. Nesvakidašnja imena u ovoj godini koja su roditelji davali deci su za devojčice: Aria, Ikonija i Pavla, a za dečake Hektor, Vidan i Dren.

Mehmed i Merjem najpopularnija imena u Novom Pazaru

Među najpopularnijim imenima koji roditelji u Novom Pazaru u poslednje vreme daju svojoj deci su muška Mehmed ili Muhamed i Merjem za devojčice, pokazuju podaci.

Među omiljenim muškim imenima kod Bošnjaka su i Ahmed, Omer, Hamza, Jusuf, a Hana, Asija, Ema i Ajša za devojčice. Česta imena među novorođenom decom roditelja srpske nacionalnosti su Bogdan, Sara, Sofija, Dunja, Vukan, Stefan i Luka. Drugo najčešće kod devojčica bilo je Dunja, slede Mila, Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina i Nađa. Na drugom mestu najpopularnijih imena za dečake je bilo Lazar, potom Vuk, Vasilije, Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najvećom stopom prirodnog priraštaja, u kojem se na godišnjem nivou rodi oko 2.500 beba.

U Zrenjaninu Sofija i Relja, pa Jana i Vukašin

Kaži mi, kaži, koje ime da ti dam, kaže pesma stara. A mladi roditelji danas imena biraju, kako se može čuti, držeći se što narodne što porodične tradicije.

I dok su prethodne godine najpopularnija imena u Zrenjaninu bila Milica i Strahinja, ove godine najviše ženske i muške dece dobilo je imena Sofija i Relja. Kako objašnjava Violeta Đurin iz Matičarske službe grada Zrenjanina, na drugom mestu po popularnosti su imena Jana i Vukašin.

"Pored Sofije i Jane, najčešće davana ženska imena su Lena, Lenka, Teodora, Maša, Nikolina i Sara. A kod muških imena, pored Relje i Vukašina, najčešće davana imena su Miloš, Todor, Vuk, Mihajlo i Mateja", kaže Violeta Đurin.

Prošle godine najviše dece dobilo je imena Milica i Strahinja, a na listi najčešće davanih imena u Zrenjaninu tokom 2021. godine su još: Anđela, Teodora, Nina, Dunja i Nikolina, zatim Luka, Mateja, Nemanja, Uroš, Dušan i Marko.

U našoj zemlji, prema podacima RZS koji je objavio spisak deset najpopularnijih imena za prošlu godinu, najčešće ime za devojčicu bilo je Sofija, dok je najviše roditelja za dečake odabralo ime Luka.

Šabac: Najpopularnije muško ime Luka, kod devojčica, najviše Dunja

"Na teritoriji grada Šapca, najviše roditelja žeske dece, odlučilo se za ime Dunja, koje je od početka godine dobilo čak 17 devojčica", kaže Mladen Kuzmanović, šef Odseka za upravu i građanska stanja GU Šabac.

Odmah potom sledi ime Sofija 13 puta, Helena i Lenka po 11 puta i Mila 10.

"Osim pet najpopularnijih, česta su bila i imena Sara, Kalina, Anja, Ana, Anđela,Valentina, Nađa i Emilija", kaže sagovornik.

Za razliku od devojčica, kod kojih preovlađuju moderna imena, roditelji dečaka, više su se odlučivali za ona tradiconalna.

"Od početka godine, ime Luka dobio je 21 dečak, Lazar 19, Vukašin 16, Bogdan i Vasilije po 12 dečaka", kaže Kuzmanović.

Osim ovih, česta su bila i imena Dragan, Uroš, Andrej, Mihailo, Petar, Nikola, Dušan i Vuk.

Novi Sad: Milica, Sofija, Aleksa, Petar, ali i Rejna, Dora, Velesije i Gordej

Novosađani se, kada dođe vreme da svom detetu daju ime, uglavnom opredeljuju za imena koja već decenijama kruže, ali i ona koja su deo aktuelnih trendova.

Sa druge strane, u želji da se istaknu, neki se opredeljuju za neobična imena koja su uglavnom stranog porekla.

Najpopularnija imena za devojčice u Novom Sadu su Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija i Petra, kažu za Danas iz matičarske službe.

Kada su u pitanju dečaci, roditelji se sada opredeljuju za imena kao što su Aleksa, Dušan, Strahinja, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko i Filip.

Takođe, tu si i Ognjen, Igor, Đurađ, Viktor, Robert i Petar.

Međutim, ima i onih na neobičnim imenima.

Tako su devojčicama davali imena Teona, Egzona, Nia, Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Daža, Rejna, Dora, Ira, Nea, Anisija i Kjara.

Kako bi se istakli, roditelji su svojim dečacima davali specifična imena kao što su Velesije, Laviel, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Matvej, Kozma, Vidak Gordej, Dionis, Alek, Vučen i Dren.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas