Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Predupredite OPASNOSTI: Ovo je 5 glavnih pravila za bezbednost MALE DECE

Sprečite sve potencijalne opasne situacije u koje vaše dete može dospeti

1667750154_dr-deca-progovaraju.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ovo su saveti namenjeni oni koji prvi put postaju roditelji, ali i bakama i dekama kako bi predupredili opasne situacije za malu decu.

Pročitajte još: Tri idealne vrste poslova za osobe SKLONE DEPRESIJI:Stručnjaci dali mišljenje

Pravilo 1: Uvek režite grožđe, sendviče i drugu hranu kojom bi se vaša beba mogla ugušiti.

Mala, okrugla ili veoma tvrda hrana može biti opasna za malu decu. Zbog toga američki pedijatri preporučuju sečenje takve hrane na male komade, veličine vrha malog prsta, do pete godine. Veruje se da do ovog uzrasta dete već može dovoljno dobro da žvaće bilo koju hranu.

Što se tiče ostalih namirnica, celi orasi se mogu davati deci od četvrte godine...

Što se tiče ostalih namirnica, celi orasi se mogu davati deci od četvrte godine. Hrana sa viskoznom, lepljivom teksturom - karamela, karamela, gumene gume - dozvoljena je tek od dve i po godine.

Pročitajte još: Hormoni sreće i vežbanje: Evo posle kog vremena se oslobađa endorfin

Pravilo 2: Stavite bebu da spava na leđima

Zbog rizika od sindroma iznenadne smrti odojčadi, bebe bi trebalo da budu u krevetiću ili da spavaju na leđima tokom cele prve godine života. Naravno, stariji rođaci mogu da vam kažu da svoju decu uvek stavljaju na bok ili na stomak. Ali imajte na umu da je otkako je kampanja podizanja svesti o prevenciji SIDS-a počela 1994. godine, stopa smrtnosti novorođenčadi naglo opala. Ovo potvrđuje da je spavanje na leđima najbezbednije za decu u prvoj godini života.

Pročitajte još: Šest tehnika da postanete emocionalno jača osoba: Promenite ugao posmatranja

Istina, u dobi od četiri do šest meseci većina dece počinje sama da se prevrće. Ovo nije razlog za uzbunu. Ne treba beskrajno da ustajete usred noći i okrećete dete na leđa, kažu stručnjaci. Samo u početku stavite dete u krevetac na leđima - a zatim ga pustite da izabere položaj u kojem mu je zgodnije da spava.

Pravilo 3: Količina fluorisane paste za zube za malo dete nije veća od zrna pirinča

Višak fluora može da ugrozi malu decu fluorozom – pojavom belih tačaka i pruga na zubima, kao i mučninom, povraćanjem, dijarejom i bolovima u stomaku. Stoga, ako je zubar vašem detetu preporučio pastu za zube sa fluorom, istisnite dosta paste na četkicu, ne više od zrna pirinča. Posle tri godine, zapremina paste se može povećati do veličine zrna graška, ako je do ovog uzrasta dete već naučilo da ne guta pastu, već da ispira usta vodom i ispljune.

Pročitajte još: Da li imate neki od ovih SIMPTOMA? Ovo je 10 OPASNIH bolesti uzrokovanih MOBILNIM TELEFONIMA

Pravilo 4: Krevet mora biti bez jastuka, ćebadi, branika i druge posteljine

Naravno, dekoracija je simpatična, ali kada je u pitanju krevetac, to je opasno. Kako preporučuje Američka pedijatrijska akademija, zbog opasnosti od gušenja, u krevetiću ili kolevci gde beba spava do najmanje godinu dana ne bi trebalo da bude ćebadi, jastuka, ćebadi, branika, plišanih igračaka i tako dalje.  Dete se lako može zapetljati u ćebe ili zariti lice u jastuk, ne može da pročisti disajne puteve i da se uguši.

Istovremeno, nastavite da učite decu bezbednom ponašanju u kolima...

U krevetiću ne bi trebalo da bude ništa osim tvrdog dušeka preko koga je navučena čaršava sa elastičnom trakom. Ako ste zabrinuti da bi vašoj bebi moglo biti hladno bez ćebeta, samo je toplo obucite noću ili koristite vreću za spavanje za bebe. Mali, debeli jastuk može se pojaviti u bebinom krevetu tek nakon što napuni dve godine.

Pročitajte još: Tri trenda iz 60-ih godina i danas osvajaju žene širom sveta: Donose duh prošlog vremena i neprolaznu eleganciju (FOTO)

Pravilo 5: Uvek instalirajte sigurnosne brave za decu na prozore i vrata automobila

Istovremeno, nastavite da učite decu bezbednom ponašanju u kolima. Ali sa koliko godina će prestati da pokušavaju da otvore prozore i vrata u kolima, ne zna se, zavisi od svakog pojedinačnog deteta. Dakle, dok se to ne dogodi, oslonite se na sigurnosne brave.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas