Oglas
· · Komentari: 0

Četiri namirnice za koje nismo znali da imaju protivupalna dejstva

Da li su ove namirnice na vašem meniju?

1634579300_Depositphotos_6953202_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Upala je normalan deo imunološke odbrane našeg tela. Međutim, ukoliko taj imunološki odgovor postane hroničan, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, hronične bolesti donjih disajnih puteva, artritis, Alchajmerova bolest i moždani udar.

Upale možemo da manjimo izbegavanjem određene hrane koja izaziva upale, poput prerađenog mesa, dodatog šećera i zasićenih masti. Ali takođe postoji hrana koja upalu može i da smanji.

Pečurke

Pečurke su bogate antioksidansima. Jedan su od najboljih izvora selena, esencijalnog minerala sa snažnim antioksidativnim i protivupalnim efektima.

Luk

Luk nije samo pojačivač ukusa već je takođe neverovatno hranljiv. Uupoznati smo sa belim lukom kao protivupalnim sastojkom, ali luk nudi pođednako snažna protivupalna dejstva. Sadrži nekoliko vrsta antioksidanata za koje se pokazalo da imaju snažna protivupalna svojstva. Kvercetin je antioksidativno jedinjenje koje se nalazi u luku i koje je povezano sa protivupalnim svojstvima i prednostima za zdravlje srca, uključujući snižen nivo krvnog pritiska.

Tofu

Sojina hrana, uključujući tofu, bogata je biljnim jedinjenjima poznatim kao izoflavoni koji imaju protivupalno dejstvo. Zahvaljujući dobro izbalansiranom profilu aminokiselina-zajedno sa vlaknima, manganom i drugim visokim sadržajem minerala tofu je odličan izvor biljnih proteina, piše Real Simple.

Intergalne žitarice

Cela zrna imaju vlakna koja jačaju mikrobiome, kao i visoku koncentraciju minerala koji podržavaju imunitet, poput cinka i selena. Velika količina vlakana nam takođe pomaže da se osećate sito.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas