Многи се изненаде када током пржења меса у тигању виде белу течност која излази из њега. Ево о чему је реч!
Сви желимо савршену шницлу или рибу из тигања, са хрскавом корицом и сочним, сјајним месом изнутра.
Али понекад када пржите месо, било свеже или претходно одмрзнуто, видећете белу супстанцу која излази из њега и никако да "нестане". Неће испарити а може да загори.
О чему је реч?
Овај проблем приметићете ако пржите свињске крменадле, говедину, понекад чак и пилеће бело месо, а љубитељи рибе знају да је практично незаобилазан ако у тигању, или чак у рерни, припремате лососа. Ако код куће имате и избирљиве клинце, неће бити баш одушевљени када виде белу, скоро желатинасту смесу на тањиру.
У питању је албумин - протеин
Нутриционисти кажу да је у питању албумин, протеин који се налази природно у месу а својевремено је сматран важним и за људску исхрану.
Међутим, од седамдесетих година до данас, урађено је више истраживања која су показала да албумин у крви није толико важан параметар по којем се одређује да ли неко уноси довољно хранљивих материја.
Албумин ће у крви бити снижен уколико имамо проблем с јетром, срцем или траумом као што је повреда или недавна операција. Ту ће тест крви показати да ли је неопходно уносити га додатно.
Ако немате такав здравствени проблем, "вишак" албумина вам није потребан, али није опасно ако га унесете.
Начини како га уклонити
Кувари кажу да постоји неколико начина да уклоните овај протеин. Месо или рибу пустите да се загреју на собној температури, немојте их пржити директно из фрижидера. Добро их осушите убрусом пре пржења, и немојте пржити на прејакој температури, тако он неће изаћи из меса или рибе.
Дакле, постоје начини да смањите избацивање овог протеина током припреме хране. Није опасан, али вам није ни неопходан па га кувари углавном само уклоне шпатулом док прже месо.