Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

Док пржите месо из њега ИЗЛАЗИ НЕШТО БЕЛО? Да ли је то ОПАСНО и како да га се решите

Многи се изненаде када током пржења меса у тигању виде белу течност која излази из њега. Ево о чему је реч!

1625576395_belo.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ Видео кувар
Oglas

Сви желимо савршену шницлу или рибу из тигања, са хрскавом корицом и сочним, сјајним месом изнутра.

Али понекад када пржите месо, било свеже или претходно одмрзнуто, видећете белу супстанцу која излази из њега и никако да "нестане". Неће испарити а може да загори.

О чему је реч?

Овај проблем приметићете ако пржите свињске крменадле, говедину, понекад чак и пилеће бело месо, а љубитељи рибе знају да је практично незаобилазан ако у тигању, или чак у рерни, припремате лососа. Ако код куће имате и избирљиве клинце, неће бити баш одушевљени када виде белу, скоро желатинасту смесу на тањиру.

У питању је албумин - протеин

Нутриционисти кажу да је у питању албумин, протеин који се налази природно у месу а својевремено је сматран важним и за људску исхрану.

Међутим, од седамдесетих година до данас, урађено је више истраживања која су показала да албумин у крви није толико важан параметар по којем се одређује да ли неко уноси довољно хранљивих материја.

Албумин ће у крви бити снижен уколико имамо проблем с јетром, срцем или траумом као што је повреда или недавна операција. Ту ће тест крви показати да ли је неопходно уносити га додатно.

Ако немате такав здравствени проблем, "вишак" албумина вам није потребан, али није опасно ако га унесете.

Начини како га уклонити

Кувари кажу да постоји неколико начина да уклоните овај протеин. Месо или рибу пустите да се загреју на собној температури, немојте их пржити директно из фрижидера. Добро их осушите убрусом пре пржења, и немојте пржити на прејакој температури, тако он неће изаћи из меса или рибе.

Дакле, постоје начини да смањите избацивање овог протеина током припреме хране. Није опасан, али вам није ни неопходан па га кувари углавном само уклоне шпатулом док прже месо.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas