Statusni simbol

18. 12. 2019. 000000 15:03

microtech-Dragan Šaponjić

Iskoristili smo našu posetu nirnberškom sajmu IWA da saznamo nešto više o njihovim noževima.  Štand sa Jasonom McCoyem menadžerom firme i dugogodišnjim saradnikom osnivača Anthonya Marfionea, bio je prava atrakcija, jer osim interesantnih noževa posetioci su zastajali da vide gomilu tetoviranih mišića sa dugom bradom kako barata sečivima.

Sve “Microtechove” noževe bez odlikuje vrhunska obrada, kvalitetni materijali i nesumnjiva upotrebljivost, te nije čudo da im je dodeljen NSN (National Stock Number) sertifikat, što je praktično dozvola da se takav proizvod koristi u opremi vojske i policije.
Prvi model sa ovom oznakom bio je sada već kultni U.D.T. (Underwater Demolition Team), nazvan po skraćenici za pomorske diverzante. Ovaj folder klasične forme proizvodi se u dve veličine (medium i large), a sečivo se u otvoren položaj lansira pritiskom na dugme, uz pomoć snažne opruge. Ovaj tip noževa se u mnogim državama SAD nalazi na restriktivnom režimu tj. nošenje nije dozvoljeno civilima.

 

Ipak, “Microtech” je slavu stekao svojim OTF (Out The Front) automatskim noževima, kod kojih sečivo na pritisak dugmeta izleće pravo unapred, kroz prorez na dršci koja je ujedno i kućište preciznog mehanizma. Preciznost je ključna odlika, jer se to direktno odražava na ljuljanje (tzv. blade play) sečiva u otvorenom položaju. A “Microtech” se diči svojim “zero blade play” modelima.