Žene se sve češće odlučuju za carski rez, a OVO SU RAZLOZI zbog čega je to POGREŠNO!

28. 06. 2020. 000000 13:30

Foto: Depozitfoto

Strah od porođaja i planiranje datuma roženja deteta glavni su razlozi zašto mnoge žene zahtevaju da se porode carskim rezom.

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

- Iako u našoj zemlji ne postoji opcija carskog reza na zahtev, on je u priličnoj meri zastupljen - kaže dr Jelena Stamenković Dukanac iz Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra Srbije.- Po broju urađenih carskih rezova Srbija zauzima šesto mesto u Evropi. Zapravo, broj carskih rezova se znatno povećao u poslednje dve decenije.

Ko mora na carski rez?
Ne računajući zdravstvene razloge zbog kojih treba obaviti carski rez, kao što su hipertenzija, dijabetes i ostala oboljenja trudnica, čest razlog je i stanje posle obavljenog prethodnog carskog reza. Međutim, i trudnice sa teškim plućnim oboljenima ne smeju da idu na rez, a ne preporučuje se ni ukoliko postoje genetske anomalije ploda.

Zašto odabrati prirodni porođaj?

- Daleko više je razloga zašto trudnica treba da se porodi prirodnim putem - kaže dr Stamenković Dukanac.

Deca rođena carskim rezom imaju više restoratornih problem.

Naučnici su dokazali da bebe rođene carskim rezom imaju nezrelija pluća, zbog čega češće imaju respiratorne probleme i sklonost ka plučnim bolestima. Zbog anestetika bebe se sporije adaptiraju na spoljašnje okruženje.

- Mnoge probleme ima i majka, poput rizika od nastanka tromboze i infekcija, sa laktacijom, otežanim dojenjem i prvog kontakta sa bebom -rekla je Stamenković Dukanac.

Mališani rođeni prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na bebe rođene carskim rezom, tvrde naučnici sa Jejla.

Pročitajte još: Znate li zašto majke plaču na venčanjima svoje dece? Nije sreća u pitanju, a razlog je poražavajuć

Pametnije bebe

Razlog su proteini UCP2 koji utiču na inteligenciju, a čiji je nivo povećan u mozgu dece rođene prirodnim putem. Ovi rezultati istraživanja veoma su važni zbog sve većih zahteva žena da se porode carskim rezom, čiju opravdanost treba staviti pod znak pitanja.