Nakon što pročitate TEKST, više nikada nećete jesti POMFRIT na isti način

18. 04. 2020. 000000 14:57

Foto: Depozitfoto

Tim istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji koji nekoliko godina proučava uticaj sojinog ulja na zdravlje ljudi, ranije je otkrio da ono podstiče pojavu dijabetesa i gojaznosti, a nedavna studija kojom je ustanovljeno da ovo ulje utiče na zdravlje mozga, šokirala je sve koji su okrenuti pravilnoj ishrani.

Pročitajte još: PET namirnica iz kuhinje mogu da obrišu bore kao GUMICOM

Brza hrana
Posebno je opasno jesti pomfrit koji se u restoranima brze hrane prži u sojinom ulju, a sadrže ga i pite. Ovo ulje je i glavni sastojak kora za picu i drugih "zdravih" peciva.

Istraživanje objavljeno u naučnom magazinu “Endocrinology” pokazalo je da konzumiranje sojinog ulja utiče na područje mozga koje je ključno za regulisanje raspoloženja i ponašanja.

Eksperiment na miševima

Sojino ulje uticalo je i na više od 100 gena miševa (na kojima je rađen eksperiment), uključujući i jedan za kontrolu oksitocina, hormona ljubavi i vezivanja. Naime, miševi hranjeni sojom pokazali su niži nivo oksitocina u hipotalamusu - delu mozga ključnom za raspoloženje.

Sojino ulje povećava mogućnost mnogih oboljenja kao što su Alchajmer i Parkinson.

Uzimajući u obzir naučne dokaze, autori istraživanja veruju da bi sojino ulje moglo da poveća rizik od Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i autizma. Vođa istraživanja Punamjot Dol poručio je da se, smanji potrošnja sojinog ulja, čak i onog koje ima niži sadržaj linolne kiseline, pa je navodno zdravije za srce.

Pročitajte još: Celulit nije samo estetski problem! Dobro obratite pažnju, jer iza svega može da se krije DIJABETES

Ulje isceđeno iz semenki soje danas se koristi u svemu, od pripreme brze hrane do hrane za životinje, čak i u dečijim kašicama i sokovima. Iako ga najviše koriste Amerikanci, ovo ulje se više prisutno i u drugim zemljama.