Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

15. 04. 2020. 000000 17:39

Foto: A. M.

Komorač je kralj meditranske kuhinje, izuzetno je zdrav i pomaže kod problema sa stomakom. Takođe, veruje se da je savršena namirnica za one koji žele da izgube neki kilogram.

Pročitajte još: Jak doručak doprinosi smanjenju kilograma, ali to nisu jedine blagodeti ovog pravila

Da bi se napravila salata od komorača dovoljno je kupiti samo jedan koren ove biljke, jer može da se kombinuje sa bezbroj namirnica. U Italiji se često jede uz ribu ili kuvana jaja. Od komorača može da se napravi i potaž, ali je daleko zdraviji kada se jede svež.

Sicilijanska salata sa pomorandžama

Ovo je osvežavajuća salata koja se može jesti kao kompletan obrok i odlično je rešenje za dijetu, jer pomorandže daju slast i "ubijaju" želju za slatkim.

Komorač se seče na trake
Foto: A. M.

Sastojci:

  • 1 manji komorač
  • 1 pomorandža
  • šaka suvog grožđa/brusnica
  • šaka oraha/badema/lešnika
  • maslinovo ulje
  • balzamiko sirće
  • po želji susam

Priprema:

Koren komorača se očisti, opere i iseče na trake. Pomorandža se očisti i iseče na kockice. Orasi ili bademi se usitne i dodaju komoraču i pomorandži. Ubace se suvo grožđe i brusnice. Sve se promeša. Na vrh može da se sipa prstohvat susama.

Salata se začini maslinovim uljem i balzamiko sirćetom i spremna je jelo.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara

Salata sa pavlakom

Ova salata je pravi obrok, jer lako zasiti. Odlična je kao večera. Međutim, može da se jede i uz ostale obroke, a naročito uz pečeno meso.

Pomorandža i komorač
Foto: A. M.

Sastojci:

  • 1 manji komorač
  • 1 jabuka
  • 1 kašika pavlake
  • 1 kašika jogurta
  • prstohvat soli
  • malo bibera
  • maslinovo ulje
  • po želji kuvano jaje

Komorač se opere, očsiti i iseče na trake. Jabuka se opere, očisti i iseče u kockice. Jabuka i komorač se pomešaju sa kašikom pavlake i jogurta. Salata se posoli i pobiberi po želji i izmeša.

Pročitajte još: Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara

Salata se na vrhu polije sa malo maslinovog ulja. Prema želji može da se očisti kuvano jaje, iseče na kriške i stavi na vrh.