Omiljeno jelo sa bakinom taranom: Sprema se lako i niko mu ne može odoleti (FOTO)

15. 04. 2020. 000000 17:40

Foto: A. M.

Gulaš je staro jelo čija popualrnost nikada neće izbledeti. Može da se pravi od gotovo svake vrste mesa. Pored svežeg mesa, veoma je važan i prilog sa kojim se služi.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara

Neke domaćice uz gulaš služe pire od krompira, a neke kuvan krompir. Druge skuvaju široku testeninu poput tortelina. Treće spremaju domaće knedle. Predlažemo da uz gulaš napravite taranu prema starom receptu.

Recept za gulaš:

Sveže mesto je najvažnije
Foto: A. M.

Recept je za dve osobe, ukoliko kuvate za četvoro duplirajte sastojke.

Sastojci:

  • 1 svinjski file
  • 2 crna luka
  • 2 lovorova lista
  • 1 šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • 1 decilitar crnog vina
  • 1 kašikica aleve
  • so, biber, začini

Priprema:

Crni luk se očisti i isecka, a šargarepa se očisti i narenda. Crni luk, šargarepa i sitno iseckan čen belog luka se posole i pobibere, pa izdinstaju. Svinjski file se očisti od žilica i iseče na kocke, pa ubaci u izdinstan crni luk. Kada meso pobeli dodaju se suvi začini prema želji i ukusu. Dodaje se kašikica aleve paprike, dva lovorova lista i čaša crnog vina.

Kada se meso izdinsta i gulaš je gotov, u šoljicu se kašikica izmeša kašikica brašna sa malo mleka. Ovim će se gulaš zgusnuti, a može da se doda i kašikica kečapa. Neka se krčka još pet minuta i gulaš je gotov.

Pročitajte još: Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara

Oštra trenica za testo
Foto: A. M.

Tarana

Ova testenina se pravi izuzetno jednostavno, a može da se jede uz različite priloge, pa i jednostavan sos od paradajza.

Sastojci:

  • 1 jaje po osobi
  • 100 grama brašna po osobi
  • trenica

Priprema:
Umesi se čvrsto testo od jajeta i brašna. Na radnu površinu se pospe brašno, uzme jaka trenica i na najšire rupice se tre testo. Budite pažljivi ukoliko trenica nije dovoljno oštra.

Pročitajte još: Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

Tarana se skuva tek kada je gulaš gotov. Kuva se brzo, pa kada se tarana pojavi na površini izvadi se jedna i proba.

U tanjir se prvo sipa tarana, a odozgo gulaš. Uz taranu se ne jede krompir, niti je potreban hleb.