Sve blagodeti crne čokolade: Ublažava kašalj, smanjuje holesterol i rizik od karcinoma

13. 06. 2020. 000000 12:30

Mnogima je poznato da je tamna čokolada izvrsna za dijetu, ali je isto tako manje poznato da je ovaj vrsta čokolade bogat izvor antioksidanata. Ona može da poboljšati zdravlje i smanji rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte još: Vernici, počinje uskršnji post: Evo šta treba da znate i ko NIKAKO NE SME DA POSTI

Ona poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak, smanjuje oksidovani LDL holesterol, sprečava stvaranje plaka u venama i arterijama.

Bez preterivanja
Naravno, to nikako ne znači da bi crnu čokoladu trebalo jesti u negraničenim količinama, posebno ako imate problema sa nivom šećera u krvi. Ili ako imate viška koji kilogram!

Najnovija istraživanja pokazuju da veća kocka tamne čokolade dnevno bitno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Takođe, može da ublaži i simptome hroničnog umora.

Osim toga crna čokolada poboljšava moždane funkcije već nakon pet dana konzumiranja zbog stimulacije protoka krvi u mozak. Ovo je posebno značajno za starije ljude koji pate od blažih oblika demencije, ili se oporavljaju od lakših moždanih udara. Čokolada ublažava dugotrajni kašalj, tvrde stručnjaci, a da je njen sastojak teobromin trostruko  efikasniji od sintetičkog leka koji prepisuju lekari.

Pročitajte još: ZAČINI UMESTO LEKOVA: Kućnu apoteku vam može zameniti ŠPAJZ

Kako su pokazale naučne studije, visok nivo antioksidansa polifenola koji se nalazi u tamnoj čokoladi znatno ublažava štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Na taj način se smanjuje rizik od pojave karcinoma.