Skuvali ste supu? Spremite brzi sos od 4 sastojka i eto ručka! (Foto)

15. 04. 2020. 000000 17:46

Foto: A. M.

Osnovni, bešamel sos pravi se za nekoliko minuta i smatra se osnovom mnogih jela. Ovakvim sosom se zalivaju musaka i lazanje, a uz kuvano meso i povrće može da bude kompletan ručak.

Pročitajte još: Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)

Zejtin i brašno Foto: A.M.

Svaka domaćica u kući ima brašno i ulje, a to se osnova ovog sosa. Najbolje je sos pripremati u kastroli, šerpi sa jednom ručkom koja se drži levom, a meša desno, rukom.

Sastojci:

  • malo zejtina
  • kašika brašna
  • mleko
  • mirođija ili beli luk

Priprema:

U malu šerpu se sipa malo ulja, tek da pokrije dno. Sipa se kašika brašna i pomeša sa zejtinom.

Brašno će ubrzo početi da pravi mehuriće i treba početi sa mešanjem. Ukoliko se ne meša počeće da menja boju u braon i to znači da je sos zagoreo.

Ukoliko se ne pravi osnovni, bešamel sos sa ukusom sada je trenutak da se doda usitnjena mirođija ili sitno iseckan beli luk.

Sos sa mirođijom
Foto: A. M.
U brašno se dodaju seckana mirođija ili beli luk.

Kada počne da se zgušnjava, šerpicu treba skloniti sa ringle i sipati prvo malo mleka. Energično promešati, pa sipati još mleka.

Sos se vrati na ringlu i uz neprestano mešanje kuva. Kada počne da pravi mehuriće sos se proba i prema ukusu oceni da li je gotov.

Pročitajte još: Domaća supa je pravi lek, a da bi bila bistra primenite jedan TRIK (Foto)

Kuvana šargarepa, krompir i meso iz supe preliju se skuvanim sosom i kompletan ručak je gotov.