Raste kao KOROV, a salata od njega je prepuna VITAMINA

16. 04. 2020. 000000 07:09

Foto: A. M.

Listovi mladog i svežeg maslačka prava su blagodet za organizam posle teške zime, prehlada i virusa. Prepuni su vitamina i salata od maslačka u proleće krepi organizam više nego i jedno drugo jelo.

Pročitajte još: Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

Maslačak je bogat kalijumom i kalcijumom, ali i vitaminima A i B, pa fitoterapeuti obožavaju ovaju ovu samoniklu biljku. giht, reumatizam, ekcem, lišaj, čir, a olakšava rad želuca. Odličan je za malokrvne i čisti krv. Koren se koristi za šećernu bolest.

Ipak, sveža salata je najveća "zvezda" ove blagotvorne biljke. Međutim, salata od maslačka se jede isključivo u proleće, jer listovi moraju da budu mladi i sveži. Listovi se beru pre nego što biljka procveta. Beru se na ekološki čistom mestu, daleko od puteva i ljudi.

Beru se samo mladi listovi
Foto: A. M.

Priprema:

Kada se uberu mladi listovi, tokom noći potope se u vodu i ostave do ujutru, jer će se tako izgubiti gorčina.

Beru se samo mladi listovi daleko od puta.

Listovi se iscepkaju i pomešaju sa zelenom salatom, što nije obavezno, ali je ukusnije za one koji nisu navikli na opor ukus.

Listovi se operu pod mlazom vode, posole i poliju maslinovim uljem. Dodaju se balzamiko, jabukovo sirće ili limun. U šoljicu mogu da se pomešaju sirće i kašikica žutog šećera.

Može da se doda i sitno iseckan čen belog luka.

Pročitajte još: Domaća supa je pravi lek, a da bi bila bistra primenite jedan TRIK (Foto/Video)

Listovi maslačka mogu da se dodaju kuvanom krompiru, crnom luku i kuvanim jajima, čime će se dobro poznata krompir-salata obogatiti mineralima i vitaminima.