Besprekorno: Italijanski dizajn ne podrazumeva samo privlačnu formu već i originalna tehnička rešenja u konstrukciji noževa

Milica Mataruga

15. 05. 2020. 000000 13:00

lionstil “Lionstil”

Ova firma sa Apenina sarađuje sa mnogim najvećim proizvođačima, pa su tako radili ekskluzivne modele za "Spajderko", CRKT, "Pohl Fors" i "DPx Gear". Već to dovoljno govori o kvalitetu noževa iz Maniaga. Uz izvrsna dizajnerska rešenja, što je valjda Italijanima "u krvi", "Lionstil" noževi bez izuzetka koriste najkvalitetnije materijale sa besprekorno preciznom izradom i strogom završnom kontrolom.

Iako neretko deluju vrlo moderno, u osnovi su to proverena rešenja za radne noževe. Nije da beže od "taktičkih" modela, štaviše neke od njihovih modela možete videti u rukama pripadnika različitih elitnih timova ali se trude da održe vezu sa tradicionalnim sečivima. To i stroži propisi u pogledu onoga što u pojedinim državama definiše nož kao oružje (npr. otvaranje jednom rukom ili zabravljeno sečivo), navelo je "Lionstil" da se okrene bazičnim modelima koji su bili popularni u ne tako davnoj prošlosti.

Spoj tradicije i modernih materijala Bolus i dve verzije Barlowa

Kvalitet i praktičnost

U klasifikaciji noževa nećete naći srpski prevod za "slipdžoint" nož. U osnovi, reč je o preklopnom nožu sa jednim ili više sečiva koje u zatvorenom položaju drži snažna opruga postavljena sa zadnje strane drške. Pri otvaranju, negde na 90 stepeni sila opruge postaje neutralna da bi ponovo delovala frikcijom kada je sečivo u otvorenom položaju.

Ovi noževi nemaju bravu koja osigurava sečivo u otvorenom položaju ali s obzirom na to da sila pri korišćenju deluje u suprotnom smeru od onoga za zatvaranje noža, rizik za korisnika i ne postoji izuzev ako se nož ne zaglavi u materijalu koji obrađuje.

Nož za Haklberi Fina

Barlou je i po imenu i po formi tipičan folder srednje veličine kakav bi se mogao naći u džepu Haklberi Fina. Uz pomenute prednosti, dodatni bonus je mogućnost da korisnik odabere jedno ili dva sečiva od tri ponuđena (zasečen klip-point vrh, skoro simetrično oblikovan sper-point ili šepfut sa oborenim vrhom i ravnim rezom).

Bestman sa novim drop-point sečivom

Za materijal drške birate tradicionalo drvo ili rog, do mikarte ili karbon-fibera. Titanijumski bolster može biti siv, u boji bronze ili plavo anodiziran. Čelik sečiva je vrhunski pouder stil M-390, a cena se kreće od 127 do 180 evra u zavisnosti od željene konfiguracije.

Bestmen je nešto kompaktniji sa kraćim sečivom i bolsterima na oba kraja drške, a u slučaju da se odlučite za dva sečiva biće postavljena na suprotne krajeve rukohvata. Cenovni raspon i opcije su kao kod modela Barlou.

Gitano (u prevodu "Ciganin") je najveći slipdžoint čije konkavno clip-point sečivo podseća na navaha noževe andaluzijskih cigana. Pet vrsta materijala za rukohvat diktiraju cenu od 130 do 146 evra.

Konkavno clip-point sečivo Gitana podseća na navaha noževe
Gitano je najveći slipdžoint

 

Pročitajte još: Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

Lionstil se potrudio da napravi ne tek puke kopije starih noževa, već svojevrsno unapređenje osnovne ideje uz korišćenje prednosti savremenih rešenja.

Foto: Lionstil promo