LJUBITE se sa MAČKOM, niste svesni koliko je to OPASNO

11. 05. 2020. 000000 14:00

Foto: Depozitfoto

Ukoliko je reč o mački, koja je potpuno zdrava, imunološki zaštićena i nema parazite, postoje sasvim male šanse da će vlasniku preneti neka oboljenja. Mačku nipošto ne treba maziti, pogotovo ne ljubiti ukoliko je bolesna, jer se njima svojstvena oboljenja mogu preneti i na ljude.

Pročitajte još: Sprečite MAČKU da zubima uništava nameštaj uz pomoć JEFTINE plastike za cveće

Opasan poljubac
Foto: Depozitfoto

Mačke i ljudi mogu da se razbole od zajedničkih bolesti i bakterija, poput salmonele ili stafilokoke, a najproblematičnije su gljivične infekcije koje se lako šire sa mačke na vlasnika, i obrnuto. I mačka i čovek u ustima imaju "svoje" bakterije koje su uzročnici bolesti desni. Posledice obolevanja ogledaju se u ispadanju zuba i utiču na rad i stanje svih organa u telu.

I dodirivanje nosom može da bude opasno.

Vlasnici često mačku dodiruju nosom, ali i to je opasno. Vlasnik mora da bude oprezan kad god poželi da približi lice mački, jer treba da proceni njeno emocionalno stanje.

Razmenjujte nežnosti sa ljubimicom samo ukoliko ste potpuno sigurni u to da je mirna i opuštena, pod uslovom da nije bolesna. Da biste se "osigurali" u potpunosti, mačku redovno vodite veterinaru na vakcinaciju i tretirajte protiv eventualnih parazita, kako unutrašnjih, tako i spoljašnjih. Mnoge mačke mogu da budu prenosioci bakterija, iako su sasvim zdrave.

Pročitajte još: Da li ste znali? Čišćenje zuba i desni mačke neizostavan je deo svakodnevne oralne higijene

Opasna bakterija "Capnocytophaga canimorsus" često može da se nađe u pljuvački zdravih mačaka. Ona ne postoji u ljudskom organizmu, a kad dospe u krvotok, izaziva niz bolesti sa posledicama poput gangrene, upale moždanih i srčanih opni, trovanja krvi i drugih opasnih infekcija.
Znači, nije potreban ugriz ili ogrebotina da bi se vlasnik zarazio ovom bakterijom; dovoljan je jedan "liz" ili "poljubac".