Sa manje od pola kilograma BRAŠNA napravite pogaču i obradujte ukućane (Foto/Video)

26. 04. 2020. 000000 16:59

Foto: A. M.

Najbolja pogača se pravi sa iskustvom, a za količinu sastoajka ne postoji savršena mera. Ukoliko prva pogača ne bude savršena - druga sigurno hoće!

Testo se dobro izmesi
Foto: A. M.

Pročitajte još: Skuvali ste supu? Spremite brzi sos od 4 sastojka i eto ručka! (Foto)

Potrebno:

  • 1/2 kvasca
  • 1 jaje
  • kašikica šećera
  • kašikica soli
  • 3 decilitara mleka i vode
  • 400 grama brašna
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Izbocka se viljuškom
Foto: A. M.

U šolju se stavi pola kvasca, kašikica šećera i šoljica toplog mleka. Kada kvasac "nadođe" zamesi se mekše testo.

U kvasac se uvek dodaje toplo mleko.

U posudu u kojoj se mesi testo sipa se jaje, dve kašike ulja, so, mleko i voda, kao i oko 300 grama brašna (prema potrebi). Kada se doda kvasac dobro se izmesi, a onda pokrije čistom kesom ili folijom i ostavi na toplom mestu (može i okruženo jastucima) da se udvostruči.

Kada se testo udvostruči pospe se brašno podasci i oformi se pogača veličine okrugle tepsije u kojoj će se peći. Testo se po površini izbocka viljuškom i nežno umije mlakom vodom. Stavi se u zagrejanu rernu na 220 stepni.

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Pogača se peče od 15 do 20 minuta. Kada se ispeče, izvadi se i umije vodom, pa prekrije čistom krpom.