Izrendajte tri JABUKE i napravite francusku PLETENICU

21. 05. 2020. 000000 17:00

Foto: A. M.

Dovoljne su samo dve jabuke i jedno pakovanje lisnatog testa da bi se napravio ovaj slasni kolač. Ukoliko se jabukama dodaju mleveni orasi i suvo grožđe - dobija se prava čarolija!

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Jabuke se ređaju po sredini
Jabuke se ređaju po sredini

 

Sastojci:

  • tri jabuke
  • tri kašike šećera
  • tri kašike mlevenih oraha
  • šaka brusnica i suvog grožđa
  • cimet
  • žumance

Priprema:

Lisnato testo se razvuče što tanje i što pravilnije. Jabuke se oljušte, očiste i izrendaju. Pleh se pokrije papirom za pečenje, a rerna uključi da se ugreje.

Ne preterujte sa filom, jer ne sme da ga bude previše u odnosu na testo

Jabuke se ocede, jer brzo puste sok, a onda ređaju po sredini testa, tako da popune samo srednju trećinu. Sa obe strane mora ostane po trećina slobodnog testa. Jabuke se pospu sa malo cimeta, šećerom, mlevenim orasima, suvim grožđem ili brusnicama, jer mogu oba da se stave. Isto se uradi sa drugim lisnatim testom.

Preostalo testo se ukoso iseče u trake širine dva santimetara. Jabuke se, zatim, naizmenično preklapaju. Na kraju se dobije pletenica. Kolač se prebaci u pleh i žumancetom namaže po površini da bi bio rumen.

Izuzetno je ukusan uz čaj Foto: A. M.

Kolač se peče od 15 do 20 minuta, u zavisnosti od rerne.

Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)

Druga polovina lisnatog testa može da se razvuče i iseku trakice. Na svaku strakicu se stavi malo jabuka, oraha, suvo grožđe i pospe cimetom, pa se uviju kao ružice namažu žumancem i peku.