ŠPAJZ je ogledalo svake domaćice, prvo ga pogledajte, a onda uredite na sledeći način

09. 05. 2020. 000000 19:00

Foto: Depozitfoto

Ostavi se s vremena na vreme treba posvetiti, a kao i u slučaju detaljnog sređivanja garderobera, najpre izbacite sve iz špajza, odvojite stvari koje ćete vratiti i one koje možete da bacite. Detaljno sve očistite, ako je potrebno okrečite ili napravite nove police koje će više odgovarati vašim potrebama.

Pročitajte još: Kompletno ispraznite ORMAN, odgovrite na PET pitanja i znaćete šta da radite

Pregledan špaiz Foto: Depozitfoto

Na niže police se ređaju niže čajevi i začine. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti prostor. Možete  da napravite i nekoliko fioka.

Budući da u špajz odlažemo najrazličitiju ambalažu, nemoguće je postići nekakav estetski sklad. Zato, neka police i zidovi budu beli. To važi i za vrata koja bi, kako biste što bolje iskoristili prostor, trebalo da budu klizna.

Gajbice su savršene za namirnice koje se brzo koriste.

Ako imate mogućnosti, uklonite klasična i na njihovo mesto stavite ona "na šinu". Na unutrašnju stranu vrata možete da stavite kuke ili metalne police.
Na najviše police ređajte šerpe koje ređe koristite, a na niže sve što češće upotrebljavate. Veće tegle, zbog težine, držite na samom dnu.
Da biste uveli red i kako-tako postigli i vizuelni sklad, od velike pomoći će vam biti plastične kutije, korpice, tegle... Najbolje su providne, jer ćete odmah videti šta se u njima nalazi.

Uredan špajz je raj za oči Foto: Depozitfoto

Ukoliko ste kreativni, kontejnere za odlaganje namirnica možete da napravite i od običnih gajbica, koje ćete ofarbati u omiljene boje. U njih, ako se nalaze na samom podu (gde je najtamnije i najhladnije), možete da odlažete i povrće, samo vodite računa da luk i krompir ne budu u istoj, kako se krompir ne bi brže pokvario.

Grupišite namirnice, jer ćete ih lakše koristiti i pronaći kada vam budu trebale"

Kada ređate namirnice po kategorijama, na jedno mesto grupišite one u konzervama, na drugo ulja, na treće testeninu, na četvrto one za spremanje hleba i peciva (šećer, brašno...), odmah pored njih i prašak za pecivo, vanilin šećer, kakao, cimet i slično. Tako će i vaši ukućani, kada ih pošaljete u špajz po nešto, lakše moći da se snađu.

Pročitajte još: LJubitelj ste savremenog i modernog stila? Ipak, to ima svoje mane

Na deo zida na kojem nisu police stavite kuke, na koje možete da okačite cegere, metlu, kućne merdevine...
I nastojte da dvaput mesečno proverite da li je sve na svom mestu, kako naredni put ne biste ponovo proveli sate sređujući ostavu.