Kako da sečete CRNI LUK BEZ SUZA? Evo rešenja!

18. 05. 2020. 000000 19:30

Foto: Depozitfoto

Naime, u činiju s toplom vodom dodajte esencijalno ulje karanfilića i stavite pored radne površine na kojoj sečete crni luk. Možete da sipate i nekoliko kapi citrusnog eteričnog ulja, pa će seckanje crnog luka biti lakše, brže i bez suza. Pomaže i ako pustite vodu da teče sa slavine dok seckate luk.

Pročitajte još: Šarenim papirom oblepite kutiju za kutiju i napraviti KORISNU STVAR

Da li znate zašto treba oprati pirinač pre kuvanja? Postoji više razloga za to, a glavni je, naravno, da bismo ga očistili od prljavštine i prašine koja se nakupila na njemu. S obzirom na to da je pirinač iz kesica pomalo dehidriran, prilikom ispiranja na neki način dolazi do rehidratacije, tačnije zrna počinju da apsorbuju vodu.

Treći razlog je verovatno najneočekivaniji, ali možda i najvažniji. Dok pirinač prolazi kroz proces obrade, skrobni ostaci se zadržavaju na spoljašnjosti svakog zrna.

Pranjem se skida skrob Foto: Depozitfoto
Uvek operite pirinač pre kuvanja zbog ovog šokantnog razloga.

To su sitni praškasti delovi koje možemo da osetimo pod prstima, a ako tako kuvamo pirinač on će dobiti blago gustu i lepljivu teksturu koja nije idealna za ishranu. Prilikom pranja pirinča, taj ostatak se skida.

Najčešće limun čuvamo u činiji sa voćem na sobnoj temepraturi, a to je pogrešno. Već posle sedam dana stvrdnuće se, teško ćet se cediti sok iz njega, a izgubiće i neke dragocene hranljive materije.

Pročitajte još: Nemate vagu u kuhinji? Nema problema, postoji drugi način da izmerite šta želite

Da bi limun ostao svež i do mesec dana, najbolje bi bilo da ga čuvate u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj kesi, jer u suprotnom neće biti efekta. Isprobajte ovaj trik, videćete razliku.