"Folksvagen" planira da napravi 70 novih vozila, a za to mu je potrebno OVO

Petar Živković

12. 05. 2020. 000000 14:17

Foto:"Folksvagen"

U sklopu priprema za proizvodnju 70 novih modela električnih vozila do 2028. godine, grupacija "Folksvagen" nastavlja da planira buduće snabdevanje svojih fabrika dovoljnom količinom baterija.
Zato je  "Folksvagen" udružio snage sa švedskom kompanijom "Nortvolt" sa kojom će proizvoditi baterije u dve fabrike u Evropi.

Foto:"Folksvagen"

Prvi pogoni se grade u fabrici u švedskom gradu Skelefteu koja bi trebalo da postane operativna 2012. a druga se pravi u nemačkom gradu Salcgiteru gde "Folksvagen" već ima laboratoriju za baterije.
Folksvagen je objavio da će izgradnja fabrike u Salcgiteru koštati oko 450 miliona evra i da će prve baterije početi da se proizvode 2024.

Pročitajte još: Trojka iz Štutgarta vesnik novog električnog proleća (Foto)

- Optimisti smo u vezi strateške pozicije "Folksvagena" u pogledu snabdevanja baterijama u budućnosti - kaže Štefan Zomer, šef "Folksvagenovih nabavki" - Mi konstantno radimo na izgradnji kapaciteta neophodnih za buduću proizvodnju.

"Folksvagen grupa" trenutno nabavlja baterije za svoje električne automobile od spoljnih dobavljača i to će raditi još jedno izvesno vreme, kažu u ovoj kompaniji.

Pročitajte još: Rumunska "Dačija" pravi jeftini elektromobil

Predviđanja su da će potražnja na tržištu elektro-vozila iznositi više od 150 miliona kilovat-časova baterija do 2025. a nova fabrika u Salcgiteru imaće godišnji kapacitet od oko 16 miliona kilovat-časova