BEČ "zaposlio" 70 ovaca da KOSE travu, a na konkursu pobedile one koje su TOLERANTNE na STRES

24. 05. 2020. 000000 17:00

Foto: Eurokompr

Ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku, a Bečlijama se mnogo dopadaju. Izvođenje ovaca na ispašu je pilot-projekat Grada Beča i jedna od brojnih mera EU-projekta "LIFE DICCA". U okviru ovog projekta koji je započeo 2019. godine i koji će trajati pet godina radi se o razvoju mera da se Dunavsko ostrvo u Beču pripremi za izazove u vezi sa promenom klime.

Pročitajte još: Ne eksperimentišite sa egzotičnim biljkama, poslušajte savete starih SLOVENA i zasadite u VRTU ovih 9 koje će BUJATI

Nakon zimske pauze u štali, nedavno je na severni deo Dunavskog ostrva doneto 70 ovaca da "rade" kao prirodne kosilice.

- Drago mi je što možemo da nastavimo sa projektom na ostrvu vezano za sprovođenje mera protiv promene klime - kaže članica gradskog veća za ekologiju Uli Zima.

Projekat traje pet godina i ako pokaže uspešnim ovce će nastaviće sa radom.

Ovce kao "ekološke kosilice" ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku. U odnosu na prošlu godinu stado je povećano, ima dosta jagnjadi koji su na svet došli zimus. Na ostrvu se nalaze samo ženke svih generacija bovške pasmine. One su veoma otporne i tolerantne na stres, dobro podnose sušne predele i veliku vrućinu. Ovce nisu u vlasništvu Grada Beča već pripadaju preduzeću "WYKbio.pflanzen".

Pročitajte još: Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije 10 kilograma POVRĆA

Životinje su ograđene i posle nedelju dana, mobilna ograda se pomera na druge delove ostrva. Tokom 2019. godine za skoro šest meseci ovce su "pokosile" površinu od 73.000 m2 tj. 7,3 ha.