ČESTITAMO! Ovo su DOBITNICI knjige nobelovca Petera Handkea "Pravda za Srbiju"

26. 05. 2020. 000000 16:00

Vaš novi, omiljeni portal Magazin Novosti poklonio je svojim čitaocima 5 knjiga nobelovca Petera Handkea "Pravda za Srbiju".

Ovo su dobitnici:

  • Milena Milovanović, Niš
  • Perica Tokić, Beograd
  • Savić Gordana, Novi Sad
  • Marija Kesić, Banjaluka
  • Marija Stevović, Mrčajevci

Novosti, jedan od najtiražnijih izdavača u Srbiji, u februaru su, sa izdavačkom kućom “Štampar Makarije”, objavile ekskluzivno izdanje, knjigu Petera Handkea “Pravda za Srbiju”.

Ime Petera Handkea, vrhunskog intelektualca svetskog renomea, nobelovca, pisca doslednog svom putu na koje je stvaralaštvo na visinama koje nemaju ustupke nikakvim kompromisima, danas, u ovom vremenu, planetarno najjače odjekuje. Oduzimane su mu nagrade, odlagane predstave, otkazivana gostovanja...Handke je ostao na svom putu, ali i svojevoljno stigao do Kosova i Metohije, posećivao manastire, kao u getu izolovane srpske enklave, spavao među njima, slušao, donosio pomoć. I napisao svoju pobunu, svoju istinu. I, kao što je na kraju 19. veka veliki pisac Emil Zola uzviknuo: “OPTUŽUJEM” da ceo svet čuje, tako je i Handke viknuo: “PRAVDA ZA SRBIJU”.

Ta "pravda" koštala je Handkea dvodecenijske omraze, osporavanja, prokaženosti kakvu Evropa nijednom intelektualcu nije tako surovo priredila u "najkulturnijim" zemljama Starog kontinenta na kraju 20. i u prvim decenijama 21. veka. Na njega se, kako je primetio Emir Kusturica, obrušila uraganska mržnja.

Ovo je knjiga, putopis, o njegovom prvom putovanju u Srbiju. To "zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine" ispisalo je "Pravdu za Srbiju".