Da li znate da se u četkama i na češljevima za kosu nalazi preko 3.500 BAKTERIJA?

03. 06. 2020. 000000 15:00

Prepuna je bakterija Foto: Depozitfoto

Naučnici sa univerziteta Arizona došli su do šokantnog saznanja da u četkama i češljevima ima više od 3.500 bakterija, koje se razmnožavaju “zahvaljujući” mrtvim ćelijama kože i ostalim proizvodima za njegu kose.

Pročitajte još: Bacate braon banane i ljute rotkvice? Evo rešenja za ova i još dva problema

Stručnjaci savetuju da najmanje triput nedeljno iz češlja ili četke treba da odstranimo dlake. Jednom sedmično ili bar na 15 dana operite ih u vodi sa malo šampona. Ako imate dugačku kosu, činite to i češće. U toplu vodu sipajte nekoliko kapi blagog šampona za kosu i u to natopite četku ili češalj kako biste skinuli nagomilanu masnoću i dubinski ih očistili.

Jagode

Da traju što duže
Jagode potopite u sirće, pa osušite.

Iako se jagode brzo kvare, trajanje može da im se produži, a ukus i miris sačuvaju. Kako? U velikoj činiji pomešajte 500 ml vode i 100 ml sirćeta, pa u rastvor nežno spustite jagode na nekoliko minuta. Sirće im neće naškoditi, a sa njihove površine otkloniće spore plesni i bakterije, zbog kojih brzo i trule. Bitno je da na jagodama neće ostati ukus sirćeta.

Nakon “kupanja” u ovom rastvoru, stavite ih na papirnu salvetu. Što se bolje osuše, to će duže trajati u frižideru. Spakujte ih u kutiju prethodno obloženu papirnom salvetom, koja će upiti preostalu vlagu.

Pročitiajte još: Muči vas nadimanje, neprijatan ZADAH i često ŠTUCATE - evo jednostavnog LEKA

Na ovaj način jagode ostaju sveže danima. Savetuje se i da im ostavite peteljke, jer one sprečavaju truljenje. Ipak, povremeno pogledajte da li je neka jagoda počela da se kvari. Ako jeste, izbacite je da ne bi kontaminirala druge.