Zašto se kaže PAO S KRUŠKE? Svi koristimo ovu frazu, a evo odakle VUČE KORENE

05. 06. 2020. 000000 15:30

Fraza "pao s kruške" je dobro poznata našem narodu i učestalo se koristi. Uglavnom je sinonim za glupost, zbunjenost, smušenost, a da li zapravo zanate kako je nastala i odakle "vuče korene"?

Pročitajte još: NEVEROVATNO! Da li znate da nova zvezda INSTAGRAMA nije čovek, ni životinja, nego... (FOTO)

Istorija fraze "pao s kruške"
Prema mišljenju Veselina Čajkanovića, u staroj religiji kruška je imala bolji ugled i čak uživala izvestan kult, za šta se navode i brojni primeri.

Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića, “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”. Kako piše u toj knjizi, staro kruškovo drvo je kod našeg naroda na lošem glasu. U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za “zlo drvo”, za drvo demona. U narodnim pripovetkama pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica.

Pročitajte još: Oglas za izdavanje stana IZAZVAO BURU: Svi raspravljaju da li ZID treba takav da bude (FOTO)

Pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica

Zato je one koji bi se  našli na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim i slično. Tako je zapravo nastao ovaj izraz. Postoji i suprotna fraza "nisam pao s kruške", a značenje joj je "nisam lud".

Pročitajte još: NAJGLUPLJE IME IKADA: Majka mislila da je šala kad je čula kako otac želi da nazove dete

U rečniku Matice srpske dodaje se i fraza: kao s kruške, u kontekstu načina odgovaranja na nečije pitanje. Sinonim je za neljubazno, nabusito, cinično.