Eksplozija ukusa i boja: Prolećna turli tava (FOTO)

21. 06. 2020. 000000 09:30

Foto: A. M.

Turli tava može da se pravi i od samo tri vrste povrća, ali je ukusnija što je više sastojaka. Najbolja je ukoliko se koristi, bar, dve vrste mesa.

Pročitajte još: Nedeljni ručak koji se jede prstima: HRSKAVA pileća KRILCA (FOTO)

Spremna za rernu

Sastojci:

  • manji svinjski file
  • parče teletine
  • veliki crni luk
  • tikvica
  • šargarepa
  • žuta babura
  • 2 crvene šilje
  • 2 paradajza
  • 4 krompira
  • so, biber

Priprema:

Zdrava i ukusna Foto: A.M.

Isecka se crni luk, posoli i pobiberi, ubaci u tiganj i malo prodinsta. Doda se meso isečeno na kocke i dinsta se oko pola sata ili dok ne omekne. Pri kraju dinstanja mesa pospe se sa četiri kašikice mleve paprike.

Što više povrća to je ukusnija, a leti se dodaju i bamija i modri patlidžan.

Za to vreme se iseče paprika na kolutove, paradajz na kriške, tikvica na kružiće, šargarepa na kolutiće i krompir na kocke. Svo povrće se promeša, doda se malo suvog začina i stavi u pleh. Doda se i prodinstano meso. Ovo je jelo najukusnije kada se peče u tavi, zemljanoj posudi, ali ukoliko je nemate u - metalnom plehu. Jelo treba prekriti folijom i ubaciti urernu zagrejanu na 220 stepeni. Posle 20 minuta se skida folija i peče još pola sata.

Pročitajte još: Zdravlje na tanjiru: Paradajz punjen IZNENAĐENJEM

Leti se na pijaci mogu kupiti bamija i modar patlidžan. Sve to daje poseban ukus jelu. U turli tavu može da se doda i boranija,