Dočekajte leto sa stilom i napravite ZELENI AJVAR

27. 06. 2020. 000000 19:30

Kao salata ili kao sendvič Foto: A. M.

Malidžano nazivaju i "zeleni ajvar" iako se pravi od modrog patlidžana. Može da se maže na hleb i jede kao sendvič, ali i da se pripremi  za salatu.

Pročitajte još: Ovo povrće je čuveni AFRODIZIJAK, a žene od njega mogu da oslabe (FOTO)

Beli luk daje ukus

Sastojci:

  • beli luk
  • modri patlidžan
  • zelena paprika
  • ulje
  • so i biber
  • kašika šećera prema ukusu

Priprema:

Modri patlidžan se opere, uklone se peteljke i stavi u pleh pa se peče u rerni dok potpuno ne omekša.

Paprike ispecite i očistite od semenki, ali ne pedantno kao za ajvar.

Zlene paprike se peku na ringli ili roštilju i stave u kesu. Kada se napare spremne su za ljuštenje. Prilikom ljuštenja treba ukloniti i semenke, ali ne previše pedantno kao za ajvar.

Kada se patlidžan ispekao u rerni, izvadi se i, kada se ohladi, ukloni se koža. U avan se ubacuju parčići modrog patlidžana i paprika i zajedno se melju. Prebaci se sve u zajedničku posudu.

Odličan i kao sendvič
U jelu treba da preovladava modri patlidžan.

Beli luk se sitno isecka, još bolje ako se pasira i doda smesi. U tiganj ili šerpu se sipa ulje, zagrje i onda se doda smesa od modrog patlidžana i zelene paprike. Proprži se zajedno sa belim lukom i malidžano je gotov.

Ako se doda pečeni paradajt dobili ste pindžur.

Pročitaje još: Jedan AVOKADO može da napravi ceo ručak

Malidžano je izuzetno ukusan kada se jede sa jogurtom. Ukoliko se uz modri patlidžan u rerni peče i paradajz, koji se pomeša u avanu i doda smesi, onda se dobija pindžur.